Майже 40% лікарських засобів за державною програмою реімбурсації можна отримати безкоштовно

На сьогодні в Україні продовжує діяти програма реімбурсації лікарських засобів "Доступні ліки", за якою споживачі можуть отримати препарати безкоштовно або з невеликою доплатою, повідомляє Держпродспоживслужба.

У рамках Державної програми реімбурсації держава відшкодовує пацієнтам вартість лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового та нецукрового діабету, у разі розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, хронічних обструктивних захворювань легень, потреби в імуносупресії.

З 27 лютого 2023 року діє оновлений Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.02.2023 р. №351. До оновленого реєстру входить 486 лікарських засобів, з яких 184 відшкодовуються повністю.

Реєстр складається з 3 розділів:

Лікарські засоби, крім препаратів інсуліну та комбінованих лікарських засобів, - розділ включає 405 позицій лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, з яких 132 відшкодовується повністю. Препарати інсуліну - розділ включає 72 позиції препаратів інсуліну вітчизняного та іноземного виробництва, з яких 45 відшкодовуються повністю. Комбіновані лікарські засоби - розділ включає 9 позицій лікарських засобів іноземного виробництва, які застосовуються при лікуванні хронічних хвороб дихальних шляхів, з яких 7 відшкодовуються повністю.

Завдяки програмі "Доступні ліки" споживачі мають змогу отримувати ліки безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці України, що має договір з Національною службою здоров'я України. Вартість лікарських засобів аптекам напряму відшкодовує Національна служба здоров'я України.


Теги: медицина

Переглядів: 1002
Поширень: 0

Останні новини