На Вінниччні затримали зловмисників, які виготовляти "липові" довідки для виїзду за кордон

Підприємливі вінничани «допомагали» чоловікам, які намагались ухилитися від призову. Як повідомляється на сайті ГУНП у Вінницькій області, на замовлення «клієнтів» вони виготовляли різноманітні «липові» довідки, які давали змогу їм незаконно перетнути державний кордон України.

Припинили злочинну діяльність зловмисників слідчі Вінницького районного управління поліції за оперативного супроводу працівників Управління Служби безпеки України у Вінницькій області та процесуального керівництва Вінницької окружної прокуратури.

Фігуранти першої схеми спеціалізувались на виготовленні документів про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. 28-річний мешканець обласного центру займався виготовленням фальсифікованих документів, які ставали підставою для безперешкодного перетину кордону України у військовий час. Двоє його спільників, віком 33 та 34 роки знаходили чоловіків, які намагались уникнути призову. 

За пакет документів для перетину державного кордону України, військовозобов’язані «клієнти» сплачували 2 500 доларів США. 

Учасникам злочинної групи слідчі Вінницького районного управління поліції повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Зловмисникам загрожує до 9 років позбавлення волі. Фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Троє учасників іншої схеми за винагороду виготовляли підробну медичну документацію для проходження військово-лікарської комісії. 37-річна вінничанка та 39-річний житель м. Хмільник за «допомогу» ухилянту отримували від 3 до 5 тисяч доларів США. 

Аби “клієнта” визнали непридатним до військової служби, вони надавали співучаснику інформацію (анкетні дані) про замовника. 43-річний житель обласного центру виготовляв підробні медичні документи, а саме, епікризи з медичної карти стаціонарного хворого на ім’я “клієнта” про проходження останнім лікування в психіатричному медичному закладі, в різні роки та різні періоди на території тимчасово окупованої Луганщини.

На підставі підробних епікризів Військово-лікарська комісія визнавала чоловіків непридатними до військової служби з виключенням їх із військового обліку.

Наразі двом особам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 7 років ув’язнення. Ще одному фігуранту повідомлено про підозру за ч. 1, 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. За скоєне йому загрожує позбавлення волі до п’яти років.


Теги: кримінал

Переглядів: 1296
Поширень: 0

Останні новини