Вінницькі епідеміологи пояснили, що робити, щоб не захворіти на холеру

В ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" нагадують вінничанам про те, що влітку зростає ризик зараження холерою.

Лікар епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Світлана Кушнір підготувала рекомендації для вінничан, як вберегтися від цієї хвороби. 

Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період у хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. 

Активні міжнародні зв’язки, інтенсивне транспортне сполучення, знищення греблі Каховської гідроелектростанції (Каховська катастрофа) не виключають можливості завезення холери і на територію Вінницької області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період не виключають циркуляцію збудника цієї небезпечної хвороби в навколишньому середовищі.

Так, на Вінниччині за період з 1 січня по 25 червня 2023 року зареєстровано 1320 людей, які захворіли на гострі кишкові інфекції проти 1552 випадків за аналогічний період 2022 року. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають низку клінічних проявів.

Мікробіологічною лабораторією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з  початку 2023 року  на території Вінницької області було обстежено 146 осіб на наявність холерного вібріона: 26 хворих з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій, 4 особи з дисфункцією кишкового тракту, які поступають в установи спеціального режиму та 116 хворих з дисфункцією кишкового тракту в інфекційних, соматичних стаціонарах та залишених вдома. В даних випадках результати були негативні.

Також з 01.06.2023 року здійснюється лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери з об’єктів довкілля, де було досліджено 78 проб в т. ч. 65 проб води відкритих водоймищ, 4 проби господарсько-фекальних стічних вод на головних очисних спорудах до очищення та 9 проб стічних вод інфекційних стаціонарів. Збудників холери  не було виявлено.

Тим не менш на теперішній час у світі триває сьома пандемія холери, і це інфекційне захворювання залишається глобальною загрозою для громадського здоров’я. Неблагополуччя з холери відзначається у більш ніж 50 країнах світу, де хворіє 1,3-4 млн. людей, при цьому в 21-143 тисяч осіб захворювання закінчується летально.

В Україні останній випадок захворювання був зареєстровано у Херсонській області в 2018 році. Також випадки даного захворювання реєструвались у 2011 році на території Донецькій області – 33 випадки холери та у 2007 році один випадок (завізний із Індії) на території Сумській області.

Як запобігти захворюванню на холеру:

 дотримуватись правил особистої гігієни, особливо гігієни рук; використовувати воду для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо лише з перевірених безпечних джерел;  не вживати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів; під час купання у відкритих водоймах намагатись не ковтати воду; не купувати на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб будь-які морепродукти, рибу та страви, що швидко псуються; уникати відпочинку у невстановлених місцях.

На даний час в світі наявні 3 оральні вакцини проти холери, які використовуються в ендемічних районах під час спалахів хвороби. В рамках масової кампанії вакцинації було використано більше 100 млн. доз оральних вакцин.

Якщо у людини, яка повертається з країн, ендемічних по захворюваності на холеру,  наявні симптоми шлунково-кишкових розладів, або вони з’являються протягом 5 днів після повернення, необхідно обов’язково звернутись за медичною допомогою!



Переглядів: 1158
Поширень: 0

Останні новини