Новий тренер вінницької "Ниви" розповів про перспективи та найближчі плани команди

Новий головний тренер вінницької Ниви Юрій Ярошенко поділився найсвіжішими новинами з табору команди.

Про потенційних новачків, спаринг-партнерів, та про те, які нині справи в Ниві, Ярошенко розповів в інтерв’ю “УФ”. 

«Середній рівень всіх колективів у Другій лізі понизився» 

– Юрію Миколайовичу, ми відклали бесіду, щоб ви мали час освоїтися в Вінниці. І як?

– Більше тижня вже працюю на посаді головного тренера Ниви. Вже вкоренився (сміється, – прим. «УФ»). Помаленьку знайомлюсь з колективом.

Зараз у Ниві максимально робоча атмосфера. Дуже мені подобається відношення до тренувального процесу з боку всіх гравців, ніхто не літає в хмарах, всі сконцентровані, всі розуміють, що попереду багато праці, попереду важкий сезон.

– Як взагалі виник варіант співпраці саме з Нивою?

– Ще взимку представники Ниви мені дзвонили та пропонували очолити команду, але на той момент я був у Сумах, тренував команду Україна-Токарі (село Токарі, Сумська область, – прим. «УФ»), котра грала на область.

В мене була усна домовленість з президентом Ниви Артуром Загорульком, що я працюю до першого червня там, де я працював на той час, а потім вже переходжу на більш якісний рівень, тобто переїжджаю до Вінниці. Ми домовилися також, щоб я нікому іншому не давав обіцянок, дотерпів до літа, скажімо так. От власне літо настало – час працювати на благо Ниви.

– Я не сумніваюсь, що ви слідкували за перипетіями в Другій лізі в сезоні 2022/2023 років. Яке склалося враження від турніру загалом, бо ж він був, м’яко кажучи, непростим? Насамперед, мова про те, що сезон грали в розпал війни.

– Так, сезон був дуже непростим, тут ви праві на сто відсотків. Насамперед, хотів би подякувати нашим воїнам, що ми мали взагалі можливість грати у футбол.

Я не буду лукавити, скажу прямо – середній рівень всіх колективів у Другій лізі понизився. Власне, просів рівень дуже сильно і в Прем’єр-лізі, і в Першій лізі, що вже говорити за Другу.

Дивився дуже багато ігор Другої ліги, тому подібні заяви роблю не огульно, а зі знанням діла. Сподіваюсь, в новому сезоні справи в Другій лізі будуть кращими і відповідно рівень змагань та команд підвищиться.

– Який план у Ниви на літнє міжсезоння?

– Увесь план подальшої підготовки в нас розбитий на два головні етапи. Перший – це загальна підготовка гравців. Будемо працювати в режимі двох тренувань на день. На першому занятті футболісти займаються на тренажерах та аеробікою. На другому підтягуємо фізику: силові вправи, на швидкість, координацію і звісно ж працюємо з м’ячем.

Другий етап в нас розпочнеться третього липня і триватиме 12 днів. Команда виїде за місто і це вже буде спеціальна підготовка, спрямована в першу чергу на розвиток швидкісно-силових здібностей гравців та відпрацювання ігрових вправ, налагодження техніко-тактичних дій. Все через м’яч.

– Що відносно контрольних ігор? Вже є домовленість про товариські матчі і якщо так, то з ким?

– На сьогодні в мене склад неоптимальний. На жаль. Тому грати контрольні поєдинки розпочнемо згодом. Спершу я перегляну новачків з команди U-19. Але вже можу впевнено сказати, що на першому етапі підготовки в нас точно буде два спаринги: 28 червня ми будемо грати проти Полісся зі Ставків. Також є домовленість з Агробізнесом.

В подальшому будуть ще матчі з Епіцентром, з Поділлям із Хмельницького і з одеським Чорноморцем. Є попередня домовленість, що з «моряками» зіграємо в Одесі. Орієнтовно 8 липня.

«Досвідчених футболістів до Другої ліги калачем не заманиш. Хіба ну дуже великим»

– Чи буде кому грати на останньому рубежі команди, бо ж відомо, що в Ниві геть не лишилося голкіперів? Як взагалі справи з новачками – когось вже вдалося підписати?

– Буде кому грати. Не слід переживати. До нас точно повернеться Єгор Попович. А також зараз вже переглядаємо молодого хлопчину, який буде, можливо, його дублером. Дуже сподіваюся, що Ниву підсилить також Ярослав Важинський, з яким я працював в Альнсі. Він нині за кордоном.

Окрім воротарів, зараз у нас багато молодих виконавців на перегляді. Їх прізвища ні вам, ні переважній більшості вболівальників та читачів нічого не скажуть.

Розумієте, Друга ліга ‒ турнір, передусім, для молодих. Для них це своєрідний трамплін. Досвідчених футболістів до Другої ліги калачем не заманиш. Хіба ну дуже великим, я про гроші, звісно ж. Потрібні потужні фінансові можливості, а таких можливостей у Ниви наразі немає. У нас все стабільно, як для Другої ліги, але не більше.

Але, як би там не було, а два-три гравці досвідчених у Ниві з’являться. Дуже на це сподіваюсь, докладаємо максимум зусиль, керівництво клубу в цьому також сприяє. Переговори тривають.

На сьогодні дуже важливо, що в обоймі є Вадим Страшкевич, Артур Загорулько, Володимир Грачов, Євген Меженський, знову ж таки, я з цим хлопцем мав справу в Альянсі, Олександр Євтіхов ще, я його знаю по академії донецького Шахтаря.

Певний кістяк є. Залишається зробити точкове підсилення. Потрібно, щоб було два повноцінних та конкурентоспроможних склади. Поступово, поетапно ми до цього йдемо.

– Пристойний склад має бути, тож і завдання на сезон певно що єдине – вихід до Першої ліги?

– Нічого з цього приводу говорити не буду. Ні-чо-го.

– Хочеш насмішити Бога, розкажи йому про свої плани?

– Оце влучно! Саме так. Не люблю я говорити про задумане. Забобонний. Курчат по осені рахують. Звісно що завдання та прагнення є, але вслух я про них не буду говорити, пробачте вже.

Фото: пресслужба ФК "Нива" Вінниця



Переглядів: 2031
Поширень: 0

Останні новини