Вінницька міська рада виділила кошти на аналіз стану поверхневих водойм громади

На засіданні сесії Вінницької міської ради депутати погодили виділення коштів на здійснення аналізу стану поверхневих водойм громади. Гроші спрямують на придбання як відповідного обладнання, так і реактивів для проведення досліджень.

Мабуть важко знайти більш цінний ресурс, ніж вода. Її використовуємо не лише для задоволення побутових потреб, а й для забезпечення діяльності багатьох виробничих сфер: від промисловості до сільського господарства. На жаль, сьогодні через агресію росії багато регіонів України потерпають від забруднення довкілля, у тому числі водних об’єктів. Чого лишень вартує терористичний акт на Каховській ГЕС, зазначила начальниця відділу екологічної політики департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Світлана Юзвак.

«Масштаби екологічного лиха, спричиненого ворогом, величезні. Відчувати його наслідки буде не одне покоління українців. Звичайно, про дослідження якості водойм на зруйнованих чи окупованих територіях говорити сьогодні не можна. Втім, дуже важливо доглядати за річками у таких громадах, як наша. Наразі Вінниця прихистила чимало переселенців та об’єктів релокованого бізнесу, а також має зобов’язання перед місцевими жителями, – каже Світлана Юзвак. – Тож, рішення про проведення моніторингу поверхневих водойм саме на часі. Лабораторний аналіз допоможе визначити їхній стан та зробити підхід до водокористування більш комплексним».

Зі слів начальниці відділу, це є серед ключових завдань, зокрема як Програми охорони навколишнього природного середовища ВМТГ, Стратегії 3.0, так і проголошеного Зеленого курсу, котрий наше місто задекларувало першим в Україні. А також відповідає цілям нового екологічного проєкту – Концепції розвитку малих річок Вінниці – 2035.

«Усіма засадничими документами передбачено механізм широкого залучення громадськості. Лише в єдності муніципалітету та небайдужих містян можна зберегти та збагатити довкілля, зробити чистими та доглянутими водойми», – додала вона.

Фото: Суспільне.Вінниця


Переглядів: 1075
Поширень: 0

Останні новини