У Вінниці розповіли про досягнення у розвитку енергоефективності за чотири роки

У Вінниці реалізують Перспективну програму дій за напрямом “Європейська Енергетична Відзнака”. Її мета полягає у розвитку енергоефективності та енергозбереження, що в результаті має вплинути на зменшення шкідливих речовин в атмосферу та вберегти довкілля від кліматичних змін. Минулого тижня на черговій сесії прозвітували про те, що вдалося зробити в межах Програми протягом 2019-2022 років.

Програма передбачає понад сотню різних заходів - це модернізація паркових зон, промислових майданчиків, створення нових зон для відпочинку та активного дозвілля, розвиток міської мобільності, автоматизацію інженерних мереж, пожвавлення ділової активності тощо. Як розповів директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов, більшість цих проєктів - довготривалі, тож досі впроваджується у місті й вже мають позитивні результати. Пандемія коронавірусу та повномасштабна війна призупинили фінансування деяких заходів, але Вінницька міська рада постійно шукає шляхи вирішення проблем, які постають перед громадою.

“В контексті просторового планування, нам вдалося оптимізувати роботу світлофорної мережі по місту. У 2022 році, наприклад, модернізували 11-ть світлофорних об’єктів шляхом обладнання їх пристроями безперебійного живлення, які дозволяють забезпечувати автономну роботу світлофорів до 4 годин в умовах відключення електроенергії. Попри виклики, місту вдається динамічно розвиватися. Зокрема, в частині велосипедного руху — наразі маємо веломережу, загальна протяжність якої складає 90,7 км. Це одна з наших найкращих практик, яка відгукується багатьом вінничанам. Крім того, активно розширюється і мережа громадського транспорту. Вінницька транспортна компанія продовжує збирати енергоощадні, сучасні та інклюзивні тролейбуси”, — розповів Максим Мартьянов.

У Вінниці також створюють безпечні умови на дорогах та вулицях міста, оптимізуючи систему зовнішнього освітлення з використанням світлодіодних світильників. Триває й вдосконалення теплових мереж. За словами Максима Мартьянова, реалізація заходів з енергоефективності та енергозбереження характеризується зменшенням використання паливно-енергетичних ресурсів та, як наслідок, зменшення шкідливих речовин в атмосфері.

“Тож працюємо в цьому ключі й надалі. Протягом останніх років у місті триває реконструкція котелень, теплова ізоляція трубопроводів зовнішніх мереж теплопостачання, реконструкція теплових мереж, наладка гідравлічних режимів теплових мереж та котлоагрегатів та багато інших заходів, — розповів Максим Мартьянов. — Також проводилася термомодернізація житлових будинків, яка включає в себе утеплення стін, підвалів, технічних поверхів, дахів, перекриттів та відкосів. Протягом 2019-2021 років відповідні роботи провели в будинках по вул. Соборна, 101, вул. Соловйова, 3, вул. Соборна, 89”.

Крім того, у Вінницькій громаді освітяни запровадили нові навчальні програми для школярів та дітей дошкільного віку, де розповідали про важливість збереження довкілля.

“Також школи отримали екземпляри настільної гри та комікси для дітей на екологічну тематику. А в попередні роки у всіх школах Вінниці для наглядної демонстрації учням правил сортування сміття було встановлено баки для сортування сміття на 3 фракції - пластик, папір та інші сухі відходи”, — сказав Максим Мартьянов.

Нагадаємо, у 2015 році Вінниця отримала Європейську енергетичну відзнаку. Наше місто стало першим в Східній Європі, якому вдалось успішно пройти сертифікацію. Надалі Міжнародний офіс Європейської енергетичної відзнаки почав поширювати цю ініціативу в інших містах і вже станом на 2019 рік Вінниця успішно пройшла міжнародний аудит, підтвердила сертифікат та здобула “Срібну відзнаку". За результатами аудиту, найкращою практикою у сфері “Мобільність”, визнано “Розвиток велосипедної інфраструктури м. Вінниця”.



Переглядів: 1264
Поширень: 0

Останні новини