У Вінницькому районі досліджують кліщів, які можуть спричиняти небезпечні захворювання

В весняно-літній період свою активність посилюють кліщі, які можуть стати причиною небезпечниз інфекцій. В ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"  проводять дослідження кліщів у Вінницькому районі та нагадують вінничанам про небезпеку цих комах.

Протягом минулого тижня фахівці відібрали та доставили в мікробіологічну лабораторію кліщі з природних осередків Стрижавської селищної ТГ Вінницького району для дослідження на кліщові трансмісивні зооантропонози. Відбір здійснено згідно плану моніторингових досліджень природних осередків щодо циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій та інших природно-осередкових інфекцій.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %. Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

"Протягом трьох тижнів після укусу кліща спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря", - наголошують в ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".


Переглядів: 1108
Поширень: 0

Останні новини