На Вінниччині 4-річна дівчинка отруїлася грибами, якими пригостила сусідка

В Україні розпочинається сезон грибів. Про те, яку небезпеку приховує полювання на гриби, попередили в ДУ "Вінницький обласний центр котролю та профілактики хвороб МОЗ України".

В 2022 році в Вінницькій області зареєстровано 16 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 20 осіб, в тому числі 3 дітей, летальних випадків не зареєстровано.

"Вже в цьому році захворіла 4 – х річна дитина після вживання консервованих дикорослих грибів, якими батьків пригостила сусідка. Дитина знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання", - зазначають в ДУ "ВОЦКПХ".

Зазначають, що причиною вищевказаних отруєнь стали сироїжки, білі гриби, рядовки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки, маремухи та суміш з різних дикорослих грибів. Як показує практика, більшість  грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні  гриби від отруйних.

За інформацією МОЗ, на території країні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних же – близько 2 тис. Сплутати їх дуже легко.

"Слід також зауважити, що не лише отруйні гриби можуть зашкодити здоров′ю, але й неправильно приготовлені їстівні, або ті, що виросли на забруднених територіях", - повідомляють в ДУ "ВОЦКПХ".

За словами фахівців, щоб вберегтися від отруєнь, слід обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Також лікарі наголошують, що годувати грибами дітей, вагітних та жінок, які годують груддю - категорично заборонено.

Фото ілюстративне


Переглядів: 1145
Поширень: 0

Останні новини