Сім модних колекцій: «Край.Ка» єднає у любові до етнічного одягу

Оригінальні народні строї з українською національною вишивкою у великій кількості сучасних інтерпретацій вже давно стали окремим трендом, а виділити сучасну етно-моду в окремий фестиваль здогадались у Івано-Франківську у травні цього року. Фест отримав назву «Край.Ка», що асоціюється і з елементом українського національного вбрання (крайка – деталь, що об’єднує багатошаровість одягу) і з Краєм Карпат.

Край•КА Design прагне поєднати сучасний стиль та культурну спадщину українського народу та стимулювати відродження легкої промисловості. Отже, після показу у Франківську, наступним кроком для організаторів стала Вінниця, де було організовано унікальний показ одразу семи колекцій етнічного спрямування, і три з них від вінницьких дизайнерів. Окрім моди була й пісенна складова, яку організувала наша невгамовна Етномайстерня «Коло».

Для українців вишиванка – не просто одяг, це щось особливе, рідне, святе. Це наша історія, міфологія, релігія, давнє мистецтво предків, душа нашого народу, наш генетичний код, зашифрований у вишивці. Дизайнери сьогодення вдало інтерпретують відомі символи у модне вбрання: у кожного з них власний стиль та вишуканість, неординарна оздоба, що підкреслює філігранність та витонченість образу. 

Звідки взялась ідея показів етно-одягу розповідає співорганізатор Край.Ка Тетяна Терсенова-Заводовська: «Двічі на рік у нас проходить «Франківський подум» і ми помітили, що кожного року кількість колекцій в стилі етно збільшується, тож щоб вони не змішувались з іншими, вирішено було відокремити всіх тих, хто займається етно-тематикою, як молодих талановитих дизайнерів, так і творців з ім’ям, в окрему подію».

Організаторами фестивалю виступили Івано-Франківська Торгово-промислова палата в партнерстві з Вінницькою Торгово-промисловою палатою, за підтримки Українського Культурного Фонду, який надав грант на проведення «Край.Ка». Проходив захід у «Галереї XXI», що була вщент заповнена бажаючими побачити диво-одяг з великою кількістю ручної праці та прихильниками дизайнерів. Кожен вихід публіка зустрічала щирими й захопленими оплесками.

Честь відкривати вінницьку частину фестивалю «Край•КА Design» отримала одна з найвідоміших дизайнерок нашого міста, знана авторськими розробками у вишивці і колекцією внесеною до Книги рекордів України – Людмила Бушинська. Вона продемонструвала колекцію з назвою «Ніжні обійми». Геометричні візерунки на блузках з тканин з переливами, оксамитові халати, комфортні, по-сучасному розслаблені сукні, надзвичайно актуальні брюки – ця колекція від ТМ Ruta виразна і дуже модна. 

Далі на подіум вийшли моделі у вбранні ще одної дуже знаної вінницької майстрині з вишивки. Ольга Стрєльцова запропонувала глядачам помилуватись своєю колекцією «Квіти та етніка». Надзвичайно характерні для творчості пані Ольги жіночні силуети з пишними спідницями і справді розкішними блузками, або сукнями, щедро прикрашеними вишивкою. Яскраві нев’янучі квіти розпускаються не лише на рукавах, але й по спідницях, вздовж карманів, прикрашають передні полички виробів і спинки.

Третіми показали свій доробок вихованці театру моди «Оксамит», що діє при Вінницькому міському палаці дітей і юнацтва вже сім років під керівництвом Ірини Михайлівни Бєлан. Уся колекція «Уквітчана вишиванка» створена за власними ескізами дівчат, що навчаються у театрі моди. Яскравий одяг щедро доповнений прикрасами: плетеними намистами, головними уборами, які, як і одяг розшили бісером та пайєтками дівчатка, віком від 5 до 16, власноруч. Маленькі модниці добре впорались не лише зі створенням, але й демонструванням своїх костюмів.

У перерві між показами, щоб ще раз підкреслити як багато різноманітних талантів має вінницька земля, на імпровізовану сцену вийшли дівчата з Етномайстерні «Коло». Вони не лише приголомшили своїм виглядом у автентичних строях Вінниччини, але й заспівали кілька пісень, в який йшлося про елементи одягу. Слухали їх із щирим захопленням і місцеві, гості з Франківська. Відроджувачки традицій надзвичайно добре вписались у формат дійства і отримали силу силенну оплесків.

Далі був показ франківського Центру професійно-технічної освіти №1 та їх театру-студії художнього дизайну одягу «Стиль і мода». Подіум заполонили дівчата у накидках, пальтах і жилетах з дивовижними орнаментами і китицями. Теплі і практичні речі з яскравим оздобленням виглядали дуже сучасно, вдало обіграючи відомі елементи гуцульської вишивки в характерних зеленому, червоному і чорному кольорах.

Наступними були моделі від студії Molfar. Простота природнього льону, підкреслена делікатною вишивкою (особливо ніжні невеличкі метелики на хустках-накидках і сукенках) та вишуканість благородних силуетів складає основу зручного і універсального одягу від цього бренду. Зачаровані гармонією і красою природи України дизайнери створюють мінімалістичні речі базових кольорів.

На «Край.Ка» навіть продемонстрували близько дюжини моделей від відомої франківської дизайнерки Любці Чернікової та ї бренду Chernikova, що творить висококісу красу з етнічними елементами вже понад вісім років. Багаторазова учасниця Львівського Тижня моди надіслала для показу колекцію пошиту з конопляних, костюмних, бавовняних і вовняних тканин. При декоруванні використана вишивка з борщівськими мотивами в поєднанні з геометрією, а також авторські орнаменти.

Завешувала покази колекція Марії Чуднової і її бренду «Вуставка». Родом з відомого осередку традиційної української вишиванки села Космач, ця дизайнерка пропонує носити свої сукні за будь-якої нагоди. Й справді вбрання від «Вуставка» вдало поєднує традиційну вишивку і сучасний силует. Уквітчані вишивками і прикрашені китицями довгі сукні бренду сподобались вінницькій публіці, що була як ніколи щедра на оплески.

Вдалим завершенням вечору стали пісні й розповіді про традиції Вінниччини від «Коло». Дівчата розповіли і продемонстрували каптурі та рантухи, традиційні головні убори Східного Поділля, повідали про вишивку низзю чорним по білому, про ще один забутий елемент жіночого народного строю – нагрудник. А ще співали своїми дзвінкими голосами традиційних пісень, що так пасували всьому побаченому на фестивалі етно-моди Край•КА Design.

Надалі організатори прагнуть поєднати у показах дизайнерів з інших країн карпатського регіону, демонструючи як вдало гармоніює з сучасністю етнічне вбрання. І обов’язково провести «Край.Ку» у інших куточках України. А через рік знову повернутись до Вінниці.



Переглядів: 5107
Поширень: 0

Останні новини