У Вінниці відбудеться виставка старовинних ікон Східного Поділля

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться виставка старовинних ікон. Експозиція триватиме з 20 липня по 20 серпня. Виставка приурочена до 1035-ї річниці Хрещення Київської Руси–України, повідомляють у музеї.

В академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею розгорнуто виставку з фондової колекції закладу, на якій представлено 30 ікон Східного Поділля кінця ХVІІІ – ХІХ ст. і сучасних художників Вінниці Олександра Ковальчука та Івана Горобчука. Сюжети ікон пов’язані з ідеєю заступництва у християнському світосприйнятті, що відобразилась у житті та побуті людей, історії України й Східного Поділля.

Перед глядачем постає пантеон шанованих в Україні і на Східному Поділлі зокрема святих, що є втіленням всіх людських ідеалів. До них з молитвами про захист і допомогу зверталися наші предки, звертаються і наші сучасники.

"Одним з найулюбленіших в народі був Святий Юрій – доблесний лицар, що перемагає дракона. З-поміж воїнів небесних – Архангел Михаїл, Святий Іван та Дмитро Солунський.

До «обов’язків» Святого Миколая входить цілий перелік справ, проте, особливою його турботою користуються діти. До нього долучається і Святий Устініан.

Жінки звертаються до своїх небесних покровительок – Святих Варвари, Катерини та Марії Магдалени, зображення якої часто трапляється саме на Поділлі.

З історією Лядівського монастиря пов’язане поширення ще одного традиційного саме для Поділля сюжету – «Усікновення глави Івана Хрестителя». З ХVІІІ ст. до монастиря приходили численні прочани для того, аби поклонитися чудотворній іконі, що тут зберігалася.

З проханням про здоров’я тілесне зверталися до Святого Пантелеймона, а про душевне – до апостолів Петра і Павла.

Найдієвішою помічницею вважається Богородиця, яку почитають Небесною Заступницею перед Богом. Часто її зображають у сюжетах «Коронування» і «Покрова Пресвятої Богородиці» разом з Сином та Святими, що є особливою темою в давній і сучасній історії України", - йдеться у повідомленні музею. 

Фото: Вінницький обласний краєзнавчий музей


Теги: Культура

Переглядів: 1304
Поширень: 0

Останні новини