Про роботу Вінницького планетарію розповіли у японському журналі

Публікація статті в японському виданні поглибить знання про Україну її культуру й науку на міжнародному рівні. Це стало можливим завдяки активній роботі фахівців Вінницького планетарію й відкриває нові перспективи, створюючи мости між культурами, що збагачують одна одну, зазначив директор КП ВМР «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» Олександр Мельник.

Планетарії – важливі науково-просвітницькі заклади. Великих планетаріїв в Україні – сім. На жаль, через повномасштабне російське вторгнення діючими залишаються лише 4, серед яких і Вінницький. Про такі заклади нашої країни та як вони виживають в умовах війни розповіли своїм читачам на сторінках відомого в Японії наукового журналу.

Тісне спілкування та підтримка – невід’ємна складова роботи працівників планетаріїв, а під час великого наступу агресора вони вийшли на чільне місце. Саме це й стало передумовою появи такої публікації, розповіла заступниця директора з фінансово-економічних питань КП ВМР «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» Валентина Тарасова.

«У перші дні війни, до Вінниці приїхала директорка Харківського планетарію, секретарка громадської організації «Союз планетаріїв» Галина Железняк. Спільно ми провели заходи до Дня астероїда. Пізніше пані Галина розповіла своїй колезі Олені Земляченко про наш заклад, досвід і все побачене. Так, розпочалась наша співпраця і знайомство з Оленою, яка загорілася написанням статті про роботу планетаріїв у період війни. На той час ця фахівчиня, евакуювалась з Харкова та переїхала до Японії. Вона часто розповідає про Україну та українців, знайомить з нашою культурою, бере участь у мирних демонстраціях на підтримку нашої Батьківщини. – каже Валентина Тарасова. – Такий обмін досвідом та підтримкою став важливим в контексті військових подій, а також сприяє поширенню інформації про нашу країну та популяризує наш заклад».

Так, у японському журналі вийшла стаття про Вінницький планетарій. Його особливості та роботу в цілому.

«З початку війни наш Планетарій був зачинений. Та вже з 28 березня запрацював на повну.  Кількість сеансів поступово збільшували, урізноманітнювали й програму. З початком навчального року до зоряного дому почали ходити й школярі, студенти. Обов’язково у нас в Планетарії присутнє живе спілкування з глядачами. Наші лектори завжди відкриті для діалогу», – зазначив директор КП ВМР «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» Олександр Мельник.

За його словами, відтепер про Вінницький зоряний дім знатимуть і в Японії, що безумовно дуже приємно.

«Маємо сподівання, що після Перемоги у нашому Планетарії побільшає туристів з країни Сонця, що сходить», – говорить Олександр Мельник.

Вінницький планетарій почав працювати в 1965 році. Він має зоряну залу на 86 місць, а діаметр купола складає 8 метрів. Обладнаний заклад апаратом «Малий Цейс», повнокупольною проєкцією через сферичне дзеркало. У фоє розміщена невелика виставка макетів супутників та глобуси, є також фотозони, де полюбляють робити світлини дітлахи.

На сьогодні в Планетарії регулярно проводяться сеанси для людей різного віку – дошкільнят, школярів, студентів і дорослих. Це науково-популярні лекції, літературно-мистецькі, казково-пізнавальні, інтерактивно-ігрові програми з астрономії, космонавтики, природознавства, фізики, астрофізики, географії, біології та історії. Кожен сеанс супроводжується астрономічними спецефектами. Зоряна зала закладу може використовуватися не тільки для проведення «зоряних спектаклів». Світлове устаткування, мультимедійний проєктор і комп'ютер дають можливість проводити наукові семінари, презентації, концерти, творчі зустрічі, тренінги і майстер-класи.

Нагадаємо, Вінницький планетарій працює з понеділка - п'ятницю з 10:00 – 18:00.

Субота-неділя з 11:00 – 19:00.

Актуальні програми публікуються на сторінці КП «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» у фейсбук https://www.facebook.com/kpvmrpark.

Телефон для довідок: 0674310611



Переглядів: 1269
Поширень: 0

Останні новини