У Вінниці відкрили відправну точку Подільського шляху святого Якова

У середмісті Вінниці відкрили відправну точку культурного маршруту Camino Podolico, з якого розпочинатиметься паломництво українців по всесвітньо відомому Шляху святого Якова. Це п’єдестал зі скульптурою святому апостолу Якову і облаштована зона довкола нього з озелененням, сходами і пандусом.

Урочисте відкриття цієї локації відбулося біля Костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської 25 липня – у свято апостола Якова за григоріанським календарем і з нагоди вступу Вінниці у Європейську федерацію Шляху святого Якова. Скульптура зображує святого великомученика з характерним яківським хрестом-мечем та мушлею – атрибутами пілігримів, які проходять шлях до однієї з трьох головних святинь західного християнства – собору апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела.

Міською радою та парафією костелу ще до повномасштабного вторгнення було заплановано упорядкувати відправну точку Подільського шляху зі встановленням тематичної скульптури цього святого, яка би притягувала сюди ще більше туристів і паломників. Статую виготовили у Польщі коштом парафіян костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської.

Участь в урочистому відкритті скульптури святого Якова взяли голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий, секретар вінницької міської ради Павло Яблонський, заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний, єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні Радослав Змітрович та митрополит Вінницький і Барський Православної Церкви України Симеон. Також серед присутніх на цій події були представники громад Вінниччини та Хмельниччини, партнери маршруту, віряни та пілігрими.

«Дуже приємно, що Вінниця стала найсхіднішою точкою Шляху святого Якова. 29-30 червня на Генеральній асамблеї Європейської федерації Шляху святого Якова Вінницю і Camino Podolico одноголосно було прийнято до цієї поважної структури. Це перший крок до сертифікації Camino Podolico в Раді Європи і доєднання до європейських культурних шляхів. Сьогодні Вінниця показує своє лідерство, і ті громади, які доєдналися до Шляху святого Якова, теж дуже-дуже вагомий внесок зробили. Те, що сьогодні ви бачите, це уособлення об’єднання зусиль прихожан костелу, паломників, обласної ради, Вінницької міської ради, грантодавців… Дуже багато передувало цій події. І я переконаний, що попереду нас очікує тільки успіх», – зазначив Андрій Очеретний.

За словами Андрія Очеретного, цим шляхом можна пройтися і в цілях психологічної реабілітації, переосмислення себе та пережитих досвідів, тож у майбутньому на нього запрошуватимуть ветеранів, їхні сім’ї і внутрішньо переміщених осіб. Наразі ж окремі ділянки можна пройти індивідуально без офіційної реєстрації паломництва, з урахуванням обмежень воєнного часу.

«Велика подяка всім, хто приєднався до цього, всіх хто допоміг зробити цей шлях, цей дар для Поділля і для цілої України. У Європі Шлях святого Якова для багатьох був місцем зустрічі з Богом, а також пошуку себе… Знаю, що сьогодні з Вінниці вирушають двоє паломників. Гадаю, вони також будуть молитися за нас, за Україну, за мир і перемогу», – зазначив Радослав Змітрович, який наприкінці дійства освятив скульптуру святого Якова.

«Дорогі пілігрими, друзі з Вінниці, європейські співвітчизники з України! Я вдячний за можливість звернутися до вас в день відзначення свята апостола Якова і шляху, який об’єднує Європу вздовж більш ніж 80 тисяч кілометрів, з Норвегії, Ісландії, Великобританії, Італії, Португалії, Німеччини, Нідерландів, України і 20 інших країн, де понад 1200 років європейці вільно працюють, зустрічаються та обмінюються знаннями, на шляху, який перетинає Європу аж до Фіністерри – до кінця світу, – сказав у відеозверненні президент Європейської федерації Шляху святого Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро. – Шлях Святого Якова – це шлях миру, об'єднання людей і свободи. Сьогодні в Європі Подільський шлях в Україні є синтезом того, чим є насправді Шлях – постійної боротьби людини за свою свободу, незалежність і самовизначення. Ми переконані, що дуже скоро тисячі громадян з усього світу рушать Подільським шляхом у мирній, вільній, демократичній країні, повністю інтегрованій до Європи. З Днем святого Якова! Вдалого Шляху! Слава Україні!»

Більше про Camino Podolico – на сайті проєкту.



Переглядів: 973
Поширень: 0

Останні новини