У Вінниці презентували виставку проєкту «Кризовий план житлового будівництва у Вінницькій міській територіальній громаді»

Повномасштабне вторгнення спричинило житлову кризу в Україні. Як наслідок, тисячі людей опинилися без даху над головою, є й ті, котрі не мали житла й можливостей для його придбання й раніше, а з війною втратили й без того мізерний ресурс. Як Вінниця може протистояти таким викликам? – відповідь на це запитання шукали фахівці та експерти проєкту «Кризовий план житлового будівництва у Вінницькій міській територіальній громаді». Свої напрацювання представили на розгляд учасників V Українського урбаністичного форуму, який сьогодні відкрився у Вінниці. На 20 стендах містяться результати аналізу просторового ресурсу міста, якості його середовища, соціологічного дослідження потреб у житлі, а також матеріали щодо пошуку моделей доступного житла. Організатором виставки виступила Агенція просторового розвитку.

Власне цією експозицією організатори сподіваються залучити до проєкту ще більше зацікавлених сторін, отримати зворотній зв’язок від учасників Форуму, підвищити рівень обізнаності людей у темі житла.

Як розповів директор Агенції Максим Кравчук, над проєктом «Кризовий план житлового будівництва у Вінницькій міській територіальній громаді» розпочали працювати з літа минулого року. Були залучені фахівці національного і місцевого рівнів, представники Вінницької міської ради. Головна мета – проаналізувати потреби та ресурси, окреслити стратегічні напрями житлової політики, ефективного використання наявних можливостей. Власне експозиція виставки розкриває бачення – де, скільки, якого та яким чином може бути побудовано житла.

«Ця робота складається з кількох блоків дослідження. Та частина, котрою займалася безпосередньо Агенція просторового розвитку, стосується аналізу просторового ресурсу на території міста для будівництва житла. Це як аналіз повністю вільних територій, так і потенційні можливості для ущільнення чи то в районах багатоквартирних забудов, таких як Вишенька, чи то в районах садибної забудови – прикладом Старе місто. Інший блок – це соціологічне дослідження потреби в житлі як серед місцевого населення, так і серед внутрішньо переміщених осіб. Зрозуміло, що переселенці потребують тимчасового житла, а хтось із них має намір залишитись у Вінниці назавжди, проте й у місцевого населення так само ще до війни був попит на покращення житлових умов, і його також потрібно враховувати. Крім того, необхідно враховувати й реальні можливості людей. Цей напрям аналізувався, зокрема, під час соціологічного опитування», - розповів директор КП «Агенція просторового розвитку» Максим Кравчук.

Окремо в експозиції представлено дослідження, яке стосується якості житлового середовища, автором якого є команда Урбанина із Києва. У ньому аналізувалися райони міста з точки зору житлових умов та наявності необхідної інфраструктури: шкіл, садочків, зелених зон тощо. Адже відповідно до цього залежить пріоритетність їх використання для перспективного житлового будівництва.

Іншим важливим напрямом є напрацювання моделей доступного житла – соціально та економічно ефективних. Як розповідає Максим Кравчук, це вимагає системного підходу. Над пошуком фінансових та організаційних механізмів забезпечення населення доступними квадратними метрами працювали представники КП «Інститут розвитку міст» Вінницької міської ради та київські фахівці освітньої платформи СANactions.

«Вони співпрацювали із представниками Вінницької міської ради для того, щоб, скажімо, почати цей шлях, тому що насправді він довгий і складний», – додав він.

Партнери проєкту: Український урбаністичний форум, Cedos, Урбанина, CANactions, Інститут розвитку міст, за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II», який виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Проєкт фінансують Уряди Німеччини та Швейцарії. Integrated Urban Development in Ukraine II



Переглядів: 985
Поширень: 0

Останні новини