Мобілізація в Україні: які повістки будуть вручати з 1 серпня

На разі в Україні вже 523 день повномасштабної війни. Відповідно триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан через вторгнення росії. Тому в цей час чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки.  Вже відзавтра деяких українців чекають зміни у видачі повісток. Ці нововведення стосуватимуться солдатів строкової служби.

В Україні всього існує чотири види повісток. Однак зараз НЕ вручають повістки для призову на строкову військову службу, адже наразі призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію.

Тож в серпні військовозобов’язані можуть отримати наступні три види повісток.

Повістка, яка вручається з метою уточнення даних. Такий вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявленні підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Окрім того, можуть бути встановленні підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Ця повістка зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, у якій зазначається, про придатність чи непридатність призовника до строкової служби.

Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні зазначається про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

 Ще одним нововведеням є те, що з 1 серпня солдати строкової служби за власним бажанням можуть перевестися в категорію мобілізованих.

Нагадаємо, що на сьогодні законодавством чітко не регламентований порядок, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.



Переглядів: 932
Поширень: 0

Останні новини