Як розпізнати сигнали організму, що свідчать про брак вітамінів

Людський організм – це злагоджена система, у якій кожен процес є важливим. Якщо хоч один з цих процесів дає збій, то страждає від цього весь організм. На основі багаторічних спостережень вчені визначили, про що можуть свідчити ті чи інші симптоми організму. Це допомагає у проведенні діагностики та лікуванні. Однією із причин появи підозрілих симптомів може бути брак вітамінів в організмі.

Найпоширеніші ознаки, пов’язані з нестачею вітамінів 

Придбати корисні вітаміни та почати їх приймати нескладно. Важливіше вчасно побачити нестачу цих корисних речовин. З деякими із симптомів людина може жити роками, навіть не підозрюючи, що причиною дискомфорту є нестача вітамінів. До таких ознак можна віднести наступні прояви:

    Ламке волосся і нігті. Часто виникають при дефіциті кальцію та вітамінів групи В. Споживання пророщених зерен, цілозернових каш та хліба з цілозернових компонентів допоможе відновити баланс цих речовин.     Появою тріщин у куточках рота організм сигналізує про нестачу вітамінів, що сприяють засвоєнню заліза та цинку. Пташине м’ясо, риба із сімейства лососевих, яйця, горіхи, боби багаті на ці мікроелементи. Альтернативою можуть стати препарати заліза, що продаються без рецепта. Водночас надлишок заліза в організмі також може викликати проблеми з самопочуттям. Тому прописувати добавки із залізом може тільки лікар на основі аналізів крові.     Рання поява сивого волосся говорить про брак міді. Найбільше її міститься у морепродуктах, горіхах, шипшині, яблуках.     Надмірна сухість шкіри та поява лупи – це ознака недоотримання вітаміну Е та жирних кислот. Горіхи, жирна риба та рослинні олії містять цей елемент в достатній кількості.     Вітамін С – це дуже важливий стимулятор для зміцнення імунної системи. Про його брак може свідчити кровоточивість ясен. Старайтеся їсти більше фруктів, цибулю та часник.     Брак вітаміну D призводить до надмірної втомлюваності. В такому випадку більше бувайте на сонці, споживайте твердий сир, молоко та вершкове масло.     Якщо часто спостерігаєте появу судом, поповніть організм калієм, кальцієм та магнієм. Вони містяться у гарбузах, бананах, яблуках та молочних продуктах.     Фолієва кислота потрібна не тільки вагітним, а й тим, хто спостерігає у себе оніміння кінцівок. Цитрусові, пташине м’ясо та морепродукти допоможуть відновити баланс цих елементів.

Як діяти при неприємних проявах

При появі таких симптомів спочатку потрібно проконсультуватися з лікарем та спробувати зміну харчування. Постійно контролюйте свій стан, відвідуючи лікарню, щоб вчасно призначити вітамінний комплекс, який задовольнить потреби вашого організму. Лікар може запропонувати корисні вітамінні комплекси, а аптека надасть можливість їх придбати у достатніх кількостях. 

Слід пам’ятати, що самолікування може стати причиною погіршення здоров’я та невчасного виявлення тяжких захворювань. Хоча фармацевти також мають медичну освіту, але діагноз повинен встановлювати тільки лікар. Здорове харчування та фізичні вправи допоможуть організму бути постійно в тонусі. Не чекайте неприємних сигналів організму, а запобігайте їм.
 


Переглядів: 824
Поширень: 0

Останні новини