Землевпорядники ОТГ Вінниччини вчились управляти ресурсами за допомогою Digital

Питання просторового розвитку все частіше цікавлять  громади Вінниччини, адже нещодавно  Урядом було прийнято рішення про передачу земель сільськогосподарського призначення у комунальну власність ОТГ.  На думку представників  виконавчих органів влади та експертів,  без  використання інноваційних інструментів  у сфері землеустрою  ефективний розвиток громад неможливий. Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування запросив керівників ОМС ОТГ Вінниччини відвідати тренінг з  новацій у просторовому розвитку. Захід пройшов за підтримки Програми «U-LEAD  з Європою» та Мінрегіону.

Експертну участь у тренінгу взяли Олександр Гнітецький – радник з просторового розвитку Житомирського ЦРМС, Юрій Войціцький – радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС, Богдан Логвінчук -  інженер-землевпорядник  ДП « Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»,  Дмитро Золотар та Василь Долинний   –  науковці, фахівці  ТОВ «Аналітика».

Головні питання, що висвітлювались для представників ОТГ під час тренінгу, стосувались нових програмних продуктів, що спрощують та уніфікують землекористування, інвентарізацію і проектування територій.

«Сьогодні громадам потрібно навчитись ефективно управляти земельними ресурсами, вони отримали нові повноваження, які раніше не виконували.  Ряд громад вже отримали землі у користування, але тільки 20-30% змогли провести інвентаризацію, підготувати пакети документів та провести земельні аукціони. Завдяки  передачі земель,  території ОТГ можуть збільшитися до 30%, але , як показує практика,  громади не знають  де точно знаходяться межі їх території, немає якісного обліку. В ОТГ, що наближені до  міст обласного значення, де земля більш дорога – робота ведеться,  там  же  проводяться  і аукціони, а от сільські громади –  поки неефективні в даному напрямку. Для цього потрібно навчити  фахівців землеустрою новим  технологіям  ведення землевпорядних робіт. От візьмем топозйомку, замовлення  цього виду робіт може коштувати до 1000грн і потрібно чекати місяці, а за допомогою нових програмних продуктів це можна робити на місці, швидко і  відповідно до всіх встановлених стандартів», - зазначив Олександр Гнітецький, радник  Житомирського ЦРМС з питань просторового розвитку.

«Ми розробили  програмний продукт з  цифрової картографії та землеустрою Digital, що дає можливість на низовому рівні проводити просторовий аналіз, систематизувати дані, формувати звітність з інвентаризації земель.  За допомогою  Digital,  проводяться  роботи з адресними реєстрами, обліковуються  площі території громади, а також ведеться  уніфікація  місцевих податків і зборів. Ми пропонуємо для використання ОТГ програмний продукт, що сумісний з іншими системами, реєстрами. Ліцензія коштує до 4000 грн, але  якщо  в користуванні  п’ять ключів  – сума зменшується вдвічі. Програмний продукт за невеликі кошти  допомагатиме ОТГ досягати стандартів у  сфері землеустрою, а також  акумулювати фінанси всередині громади», - пояснив Василь Долинний, кандидат технічних наук,  інженер з просторового  аналізу та моделювання ТОВ «Аналітика».

Протягом тренінгу  землевпорядники громад Вінниччини ознаймились із можливостями програмного забепечення робіт по землеустрою, а також виконали практичні кейси використання  Digital   в управлінні  земельними ресурсами ОТГ.



Переглядів: 2395
Поширень: 0

Останні новини