У Вінниці відкрилась виставка «Петриківка – Душа України»

Від барвистих пташок та чарівних квітів до народних символів та традиційних елементів. У холі Вінницької міської ради відкрилась виставка робіт вихованців творчої студії «Барвистий дивоцвіт» під назвою «Петриківка – Душа України». В експозиції – майже три десятки картин, які привертають увагу відвідувачів яскравими кольорами, креативністю та різноманіттям сюжетів.

Майстриня творчої студії «Барвистий дивоцвіт» Галина Рибак розповіла, що, пишучи полотна, вона разом з учнями зберігає історичні традиції, адже петриківський розпис є символом національної самобутності.

«На заняттях, розповідаю дітям про історію походження петриківського розпису, про особливості, деталі та дух минулих поколінь, особливо козацького періоду, – каже Галина Рибак. – Петриківку ще називають мистецтвом вільних людей».

Також майстриня зазначила, що наші пращури напередодні Великодня білили хату, а господиня розписувала її та створювала свій унікальний кольоровий стінопис.

«Ми плекаємо нашу національну культуру, підтримуючи її коріння, і з почуттям гідності множимо нашу спадщину, щоб наступні покоління могли відчути силу та красу української нації. Після початку війни, все, що пов'язано з культурою України та її історією, стало дуже популярним. Тому і дорослі, і діти все частіше відвідують нашу творчу студію та поглиблюють знання про петриківський розпис», – підкреслює пані Галина.

Споглядаючи полотна, відвідувач Станіслав Горохівський, зауважив, що кожне має свої особливості.

«Розфарбована українська хата, пейзажі та птахи. Все таке барвисте та наповнене світлом і любов’ю. Любо глянути, що у нашому місті створюють такі шедеври. Ми маємо чим пишатись та чим дорожити», – каже Станіслав Горохівський.

«Ці картини мають свій атмосферний колорит, сповнений краси та вишуканості. Обожнюю петриківський розпис. – говорить відвідувачка Мирослава Чумак. – Мої діти також вивчали петриківський розпис у Вінницькій дитячій школі мистецтв «Вишенька» і, знаєте, – це надзвичайно красиве мистецтво, яке зберігає та примножує нашу культуру».

Зазначимо, що у 2012 році петриківський розпис внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а у 2013-му – до Списку Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Організатори виставки: Вінницька міська рада спільно з департаментом культури.

Переглянути експозицію можуть усі охочі, завітавши в будні до вестибюля міської ради.

Експонуватиметься вона до кінця серпня.


Теги: Культура

Переглядів: 836
Поширень: 0

Останні новини