У Вінниці відбувся масштабний захід для підприємців: розповідали про фінансову підтримку малого та середнього бізнесу

Вчора, 8 серпня, у Вінниці відбувся масштабний захід для підприємців. Представники USAID презентували місцевому та релокованому бізнесу можливості Програми “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) та розповіли про фінансову підтримку малого та середнього бізнесу.

Керівниця Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” Олеся Залуська розповіла про фінансування та грантові проєкти, в яких підприємці можуть брати участь. За її словами, у Вінницькому регіоні вже є кілька учасників Програми, які виграли гранти.

“Ми вже запустили програму для жіночого та сімейного бізнесу. Зараз відкрита програма для переробних підприємств від 75 до 150 тисяч доларів, на ці програми можуть подаватися малі та середні підприємства, які готові створити нові робочі місця, хочуть покращити сертифікацію чи закупити додаткове обладнання, яке допоможе стати ще більш успішними. В нас також відкрита програма, яка стосується експортного потенціалу. У нас є кілька прикладів саме з Вінницького регіону, які вже скористалися грантовою підтримкою від нашої програми під час повномасштабного вторгнення та задовго до нього”, – розповіла Олеся Залуська.

Як зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний, цьогоріч агентство США з міжнародного розвитку збільшило фінансування програми та, з огляду на складну ситуацію, продовжило термін її дії ще на два роки.

“Ця програма від USAID спонукатиме бізнес до розвитку, вона передбачає фінансування закупівлі нового обладнання, яке, своєю чергою, створює додаткові робочі місця та збільшення обсягів виробництва. Відповідно, підприємці зможуть сплачувати додаткові платежі до бюджету і таким чином підтримувати Збройні Сили України, – розповідає Андрій Очеретний. – Наразі економіка у Вінниці розвивається: місцевий бізнес разом з релокованим створив з початку повномасштабного вторгнення понад 3 тисячі робочих місць. Один з викликів для підприємців – це нестача кадрів, тому вже зараз маємо працювати над перекваліфікацією людей, об’єднуючи зусилля наших училищ, університетів та адаптувати містян до нових професій, аби вони мали гідну оплату праці”.

Регіональна директорка підрозділу Європа та Євразія компанії “Кімонікс Інтернешнл” - імплементаторка програми USAID КЕУ Ніколь Кресі привітала місцевий бізнес спільноту та запевнила у сприянні економічного розвитку та підтримці українських підприємств у пристосуванні до складних економічних обставин.

“Я бачу, наскільки українські ділові кола успішно протистоять всім негативним зовнішнім обставинам, демонструють стійкість та впевнені в перемозі і готові боротися далі. Наша програма спрямована на підтримку малого та середнього бізнесу, але ми хочемо налаштуватися і на великий бізнес. Ми будемо підтримувати підприємців у прагненні до масштабування та розвитку”, – сказала Ніколь Кресі.

Під час заходу підприємці ділилися власним досвідом роботи в умовах війни, виходом на нові ринки збуту, шляхи збереження та збільшення колективу. Один з грантерів Програми КЕУ стала ПРАТ Вінницька Харчосмакова фабрика. Її співвласник та заступник голови правління Ігор Семенюк переконаний в тому, що всі підприємці мають шанс отримати грант. Для цього, за його словами, потрібно максимально уважно підійти до завдання, зібрати необхідні документи та бути максимально відвертим перед проєктом.

“ У 2019 році ми також скористалися цією можливістю. Суть грантової угоди в тому, щоб зробити замкнутий цикл переробки гірчиці - з поля до готової гірчиці, яку можна споживати у їжу. Відтоді як ми вийшли на експорт, ми побачили затребуваність продукції та перспективу розвитку. Для цього нам було необхідно встановити автоматичну лінію з очищення насіння зерна гірчиці. Тому вирішили спробувати подати заявку на програму КЕУ, пройшли екологічну експертизу і в результаті досягли хороших результатів. Це розширення асортименту, збільшення робочих місць та збільшення постачання гірчиці до національних мереж України”, – сказав Ігор Семенюк.



Переглядів: 614
Поширень: 0

Останні новини