Вінниця та французьке місто Нансі підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо встановлення побратимських відносин

Сьогодні, 11 серпня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зустрів делегацію з міста Нансі, що у Франції.

Закордонні партнери на чолі з мером Нансі Матьє Кляйном прибули до нас з робочим візитом. Зокрема для того, щоб підписати Меморандум про взаєморозуміння щодо встановлення побратимських відносин між нашими містами.

Під час першої офлайн зустрічі з французьким колегою Сергій Моргунов розповів, як живе наше місто. Мова йшла про екологію, модернізацію транспортної інфраструктури та просторового розвитку, а також промисловість та аграрний сектор, які потужно набирають обертів у ВМТГ. Крім того, обговорювали, як на місто вплинула війна та кроки, які здійснює муніципалітет для інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громаду.

“Радий вас вітати у Вінниці і радий, що повітряна тривога не завадила нашій зустрічі. На жаль, росіяни продовжують активно тероризувати Україну. Вінниця зазнала вже три ракетні удари – перша атака була 6 березня 2022 року і тоді ми втратили шістьох працівників КП “Аеропорт Вінниця”, а наймасштабніша трагедія сталася 14 липня на Площі Перемоги, – згадує Сергій Моргунов. – Але життя йде і нам необхідно працювати, втримувати стабільну роботу критичної інфраструктури, щоб люди могли жити в звичних комфортних умовах навіть під час війни. Ми також продовжуємо налагоджувати міжнародні відносини та залучаємося підтримкою партнерів, адже маємо багато викликів, які треба здолати. Враховуючи наше кандидатство на членство в Європейському Союзі, ми зможемо разом динамічно рухатися вперед”.

Мер Нансі Матьє Кляйн високо оцінив прагнення нашого міста інтегруватися до європейської спільноти і звернув увагу на проєкт, який у Вінниці втілюють в життя вже кілька років поспіль – Бюджет громадських ініціатив. Його вразила відкритість та прозорість у спілкуванні з людьми і це, за його словами, спільна риса наших муніципалітетів. У Нансі також діє партисипативний бюджет, за рахунок якого люди можуть обирати, в якому напрямку далі рухатися місту та які саме проєкти розвивати, щоб мати користь.

“Дякую за вашу гостинність. Я радий, що приїхав у Вінницю. З початку повномасштабної війни жителі міста Нансі були дуже стурбовані тим, що відбувається в Україні. До середини 18 століття Нансі було незалежним містом незалежного графства, останнім графом якого був Станіслав Лещинський – він був королем Польщі і народився у Львові. Тож, можна сказати, що історія Нансі здавна була орієнтована на східні країни. Ми віддавна маємо тісні зв’язки, зокрема з Карлсруе – це наше місто-побратим понад 62 роки. А з Любліном - понад 50 років. Тож з обома цими містами ми тісно співпрацюємо, щоб відкрити кооперацією з країнами, які знаходяться східніше від нас. Дуже вдячний меру Карлсруе, з яким ви нещодавно зав’язали партнерські стосунки, і дуже хочу, щоб наші три міста були тісно зв’язані між собою”, – зауважив Матьє Кляйн.

Мери обох міст детальніше обговорили подальшу співпрацю та можливий обмін досвідом в різних галузях. Зокрема, йдеться про медицину – французькі лікарі готові ділитися своїми знаннями та напрацюваннями щодо попередження та лікування серцево-судинних захворювань та хвороб, які стосуються шлунково-кишкового тракту. У майбутньому наші громади також будуть співпрацювати в частині розвитку освітніх програм та стажувань, а також обмінюватися досвідом в сфері просторового розвитку та мобільності.



Переглядів: 824
Поширень: 0

Останні новини