Як розвивалися криптовалюти?

Фінансова система розвивається вже не одну тисячу років, і цей процес досі триває. В первісному суспільстві для цього використовувався товарний обмін, а зараз навіть паперові гроші відходять у минуле.

Можна сміло стверджувати, що наступні покоління зможуть побачити металеві монети чи паперові купюри лише в музеях. Адже зараз розрахунки проводяться за допомогою цифрових активів.

Етапи становлення нових грошей краще за все розглянути на прикладі біткоїна. Це перша та найбільш популярна крипта. Нинішній курс біткоїна дуже високий, але нещодавно він не коштував майже нічого.

Як виникла перша криптовалюта?

Про біткоїн заговорили приблизно 10 років тому, але ентузіастам він відомий з 2008 року. Хоча передумови для створення цифрових коштів існували досить давно. Вже в 60-х роках у ведучих країнах світу встановили перші банкомати для розрахунків картами.

Крипта могла з’явитися в 90-х, якби розробники не допустили головну помилку: за їх задумкою, у системі мав використовуватися централізований орган керування. Помилка попередників була виправлена у 2008 році, коли група ентузіастів під назвою Сатоші Накамото запропонувала світу проєкт під назвою біткоїн, якому не потрібне центральне управління.

У 2008 році в інтернеті з’явився документ із роз’ясненнями роботи системи, згодом було згенеровано перші 10 монет, а у 2009 році провели першу покупку за крипту. В цьому ж році вдалося придбати біткоїни, оплативши за них фіатними коштами.

В перші 1-2 роки розробка зацікавила лише програмістів та ентузіастів, адже вартість біткоїна була незначною, а добути їх можна було за допомогою будь-якого ноутбука того часу. Крім того, були виявлені недосконалості системи та вразливі місця.

Дещо пізніше добувати монети стало набагато складніше. Робилося це за допомогою потужних відеокарт, які об’єднувалися в особливі ферми. Геймерам того часу було досить складно знайти потужні відеоадаптери.

Виникнення нових криптовалют

Згодом курс першої крипти суттєво виріс, що стало причиною виникнення й інших цифрових грошей. Серед перших видів крипти, що виникли після успіху біткоїна, варто виділити:

Namecoin; Polkadot; Ethereum; Litecoin та багато інших.

Деякі з вищевказаних цифрових активів мають власні особливості, а інші – вдосконалені версії ВТС. Незалежно від особливостей, кожен із варіантів може використовуватися для покупки цілком реальних товарів чи замовлення послуг.

Крім того, зберігається анонімність валютних операцій. Не кожен із користувачів хоче оприлюднювати свої заощадження та фінансові операції, а деякі з валют гарантують анонімність. Наприклад, Grin чи Monero створено саме для анонімності.

На теперішній момент існує дуже багато варіантів крипти. Всього близько 11 тисяч видів. Звісно, не кожен із них «вистрелить» у майбутньому чи досягне курсу біткоїна. Але є дуже перспективні види цифрових активів, які демонструють швидкість росту курсу. Наприклад, Dogecoin створювався жартома, але згодом став досить відомою криптою, яка, хоча і має невисокий курс, демонструє стабільність та поступове зростання.
 


Переглядів: 505
Поширень: 0

Останні новини