Чи почує влада громадськість: на публічних слуханнях обговорили підстави для вето до 5655

У вівторок, 15 серпня, Міністерство відновлення провело другу серію експертних консультацій щодо обговорення законопроєкту №5655 про містобудівну реформу.

Порушувалося питання відповідальності за самовільне будівництво, права власників землі, роль громадськості та місцевого самоврядування у містобудуванні, інститут приватного контролю та інше. Загалом влада має намір розробити понад 50 підзаконних нормативно-правових актів у рамках проєкту закону №5655.

Зокрема, як повідомляє сайт Асоціації міст України, обговорили й підстави для застосування вето до вказаного законопроєкту 5655.

Виконавчий директор Асоціації міст України, Олександр Слобожан та радниця Голови Асоціації міст України, Оксана Продан, звернули увагу присутніх на шість негативів, закладених у 5655, а саме:

порушуються права власників земельних ділянок, легалізується незаконне будівництво, вводиться приватний контроль за бізнесом, безвідповідальність приватних контролерів, стимулюється масове самочинне будівництво, знищується ідея електронних послуг.

"Відсутність коментарів авторів законопроєкту до цих пунктів означає їхню згоду з негативним впливом 5655 у цих питаннях. На питання про шлях і результати подання заяви від громадськості, присутні конкретної відповіді не отримали", - зазначають у Асоціації міст України.

Зауважують також, що організатори обговорення не надали можливості виступити тим представникам місцевого самоврядування, які були підключені онлайн.

Олександр Слобожан заявив, що подібне обговорення є перешкодою на шляху України до ЄС і може зупинити фінансування відновлення держави.

"Під час підготовки законопроєкту №5655 стейкхолдерів демонстративно ігнорували, відмовляючись врахувати їхню позицію, а тепер запрошують для пропозицій у рамках нечинного документа, який до того ж порушує п'ять статей Конституції України", - наголосив Слобожан.

Він додав, що перша серія консультацій не призвела до жодних рішень або позитивних змін, а за результатами не було зроблено жодного протоколу.

Представники Асоціації міст України підсумували, що єдиною метою таких обговорень, якщо люди прагнуть змінити сферу містобудування у відповідності до світових принципів, прямуючи до ЄС, може бути звернення до Президента України про застосування вето до 5655.

Нагадаємо, 13 грудня 2022 року Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроект №5655, який фактично запускає реформування містобудівної галузі. При цьому законопроєкт не прийняли б, якби не підтримка депутатів із фракції ОПЗЖ.

Європарламент 15 червня ухвалив резолюцію про відновлення України та вступ до НАТО. У одному з пунктів резолюції міститься заклик не підписувати законопроєкт №5655.


Теги: реформи

Переглядів: 760
Поширень: 0

Останні новини