Сказ на Вінниччині поширюється. Відстрілювати лисиць, які переносять хворобу, заборонено під час воєнного стану

Сьогодні, 16 серпня, відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОВА, на якому розглянули посилення заходів з профілактики сказу. Оскільки лисиць, які переносять хворобу, наразі не відстрілюють - на засіданні обговорили, інші можливі шляхи профілактики розповсюдження сказу на Вінниччині.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі інфікування людини потрібна негайна госпіталізація та введення антирабічної вакцини, смерть неминуча у разі зволікання та неотримання належної медичної допомоги.

Сьогодні на території Вінницької області напружена епізоотична ситуація щодо сказу тварин, з початку року підтверджено 74 випадки. Люди звертаються зі скаргами щодо бродіння великої кількості лисиці червоної в населених пунктах, що становить загрозу для їхнього здоров'я та життя.

Як показує аналіз результатів епізоотичних розслідувань випадків сказу, у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотків  домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує те, що лисиця червона є основним нозоареалом вірусоносійства та розповсюдження сказу серед тварин.

У попередні роки, рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОВА, на території Вінницької області постійно проводився плановий відстріл лисиці червоної. Від усіх відстріляних тварин біоматеріал обов'язково досліджувався у Вінницькій регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Це давало змогу в значній мірі регулювати чисельність та здійснювати моніторинг епізоотичного стану серед дикої фауни.

Наразі, враховуючи обмеження, пов'язані із воєнним станом, така робота не проводиться. Члени комісії обговорили інші шляхи врегулювання даного питання, будуть прийняті відповідні рішення.

Нагадаємо, нещодавно в одному з сіл Барської громади запровадили карантин, а також встановили 5-кілометрову загрозливу зону, аби запобігти розповсюдженню сказу. 


Переглядів: 965
Поширень: 0

Останні новини