У Вінниці підсумували виконання програми соцекономрозвитку в першому півріччі: результати

Вчора, 17 серпня, на виконкомі Вінницької міської ради говорили про надходження до міського бюджету, розвиток промисловості, активну підготовку до чергового опалювального сезону, а також про адаптацію міського простору до інклюзивних потреб та участь громадськості у виборі та реалізації проєктів, які покращують життя в місті.

Прозвітував про виконання Програми економічного і соціального розвитку Вінницької міської територіальної громади за перше півріччя 2023 року директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов. Він зазначив, що попри війну в країні та енергетичний терор, Вінницька громада утримує стабільну роботу економічного сектору та соціальної сфери.

Споживачами левової частки загального фонду бюджету громади, як і завжди, є заклади освіти та охорони здоров’я, звідси фінансуються також заходи по соціальному захисту і соціальному забезпеченню, культури, фізичної культури та житлово-комунальне господарство.

Економіка: робота промисловості, новостворені робочі місця та релокація

За словами Максима Мартьянова, в умовах воєнного стану зберіг свою стабільну роботу промисловий сектор. Місцева підприємницька спільнота суттєво поповнилася за рахунок релокованого бізнесу – протягом січня-червня до Вінниці перемістилися 63 суб’єкти господарювання. А загалом, за час великої війни до громади релокувалися 315 суб’єктів господарської діяльності – понад 70% з них вже активно працюють і створили вже 1566 робочих місць.

Дієвим інструментом для залучення інвестицій та розвитку промисловості стали індустріальні парки. Створений у 2022 році “ВінІндастрі”, наприклад, уже повністю зібрав резидентів, які готові розвивати виробництво у нашій громаді.

Паралельно розвивається і Вінницька промислова долина: там відкрився розподільчий центр кондитерської компанії “Рошен”, а також триває будівництво комплексу з виробництва гафрокартону та заводу, який вироблятиме пульпу.

Агросектор: посівна кампанія та підтримка місцевих фермерів

Стале сільське господарство – запорука продовольчої безпеки не лише громади, а й всієї України. Після децентралізації територія нашої громади збільшилася практично вдвічі і поповнилася вона здебільшого саме сільськими територіями. Для їх ефективного розвитку торік муніципалітет ухвалив першу в Україні Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки і вже цьогоріч активно впроваджує всі можливі заходи та інструменти для підтримки місцевих фермерів.

Максим Мартьянов зауважив, що аграрний сектор проявляє високий рівень адаптивності до ризиків воєнного часу. Під урожай 2023 року вже засіяні 6,6 тисяч гектарів таких культур, як озима пшениця, озимий ячмінь, озимий ріпак, кукурудза, соя та соняшник. А також 42,5 га землі фермери вже засадили овочами – картоплею, капустою, морквою, буряком, цибулею, томатами, перцем, баклажанами та кабачками.

Одночасно триває розвиток бджільництва – муніципалітет передбачив кошти для підтримки місцевих пасічників на безповоротній основі. Відповідно до поданих у травні заяв, 22 з них в червні отримали таку фінансову підтримку.

Дорожня інфраструктура та забезпечення інклюзивних умов

Очікуючи на повернення Захисників та Захисниць з фронту, а також задля забезпечення комфортних умов усіх жителів громади вінницькі комунальники та дорожні служби вдосконалюють міський простір з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

Протягом перших шести місяців поточного року у Вінниці відновили реконструкцію вулиці Батозької, а також реалізували низку інших інфраструктурних об’єктів, серед яких вулиця А.Шептицького та перехрестя Зодчих-Пирогова-Василенка.

У складі цих робіт протяжність веломережі збільшилася на 1,22 км.

В першому півріччі поповнився і автопарк муніципального транспорту: 6 модернізованими тролейбусами “VinLine” та 16 швейцарськими трамвайними вагонами “Tram2000”. Крім того, в експлуатацію введено 20 тролейбусів "Solaris Trollino 12", закуплених в м. Люблін (Польща) наприкінці 2022 року.

Житлово-комунальне господарство

Для надійної та ефективної експлуатації об’єктів житлового фонду громади, зокрема і в зимовий період, активно тривають ремонти й техобслуговування багатоповерхівок та їх інженерних систем. Кінцевим результатом цих робіт стане скорочення енерговитрат та ресурсів.

Наразі проведено капремонт покрівель у 8 багатоквартирних будинках, триває ремонт покрівель ще у 14 будинках. У межах комплексних капремонтів прибудинкових територій вже замінили 1,48 км мереж водопроводу та каналізації.

За цей час у житлових будинках також виконали капремонт міжпанельних стиків (5 будинків) та інженерних мереж (9 будинків). У місцях загального користування будівельники модернізували системи електропостачання, монтували енергозберігаючі вікна, міняли двері, та ремонтували ліфти. З початку року енергоаудитори дослідили на предмет енерговтрат 6 житлових багатоповерхівок з різними конструкціями зовнішніх стін. А комунальники вже відремонтували та очистили 60 колодязів питної води. Тривали роботи і з облаштування сучасного енергоощадного зовнішнього освітлення, яке необхідне для безпеки на дорогах – як у місті, так і на приєднаних територіях.

Енергозберігаючі заходи в закладах освіти та ремонт укриттів для дітей громади

У межах підготовки до осінньо-зимового періоду на 2023-2024 навчальний рік, будівельники виконали капремонт покрівель у трьох ліцеях №№ 19, 30 та у ”Вінницько-Хутірському ліцеї”. У Вінницьких хуторах також стартувало будівництво котельні для КЗ “Вінницько-Хутірська дитяча школа мистецтв”. У КЗ “Палац дітей” продовжили утеплення будівлі, яке розпочали до війни.

Дбаючи про безпеку школярів та вихованців дошкільних закладів освіти, муніципалітет продовжив облаштування укриттів. Загалом облаштовані укриття в 56 закладах освіти. Відповідні роботи триватимуть надалі. 



Переглядів: 750
Поширень: 0

Останні новини