Завтра у Вінниці відкриється тематична виставка, присвячена Дню Незалежності України

У Вінниці 23 серпня 2023 р. о 15:00 годині в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею, до Дня Незалежності України, відбудеться відкриття виставки «Україна #вільна».

Про це йдеться на сторінці музею. Виставка триватиме до 23 вересня 2023 р.

Національна революція 1648–1676 рр., Визвольні змагання 1917–1921 рр. – це періоди відродження української державності, формування української нації, ренесанс української культури та духовності, а сучасна російсько-українська війна – це боротьба за національну ідентичність, самостійність, свободу та волю.

Терени Поділля завжди перебували у центрі доленосних подій. У ці чи не найдраматичніші роки вітчизняної історії подоляни помітно відзначились у бойових діях, у державотворенні та національно-культурному відродженні.

На виставці представлені картини видатних вінницьких художників Миколи Бондара, Михайла Бабія, Ігоря Синєпольського, Івана Горобчука, Михайла Климчука, Ігоря Зозулі. Митців, надзвичайно різних за творчими спрямуваннями, однаково надихали героїчні сторінки нашої минувшини, пісні січових стрільців, рядки з яких і стали назвами деяких образотворчих робіт.

Родзинка виставки – колекція шкрябанок, присвячених воїнам Небесної сотні та Кіборгам відомого різьбяра Петра Пипи.

Також на виставці експонуються матеріали обласних громадсько-політичних об’єднань: РУХ, «Просвіта», «Подільський центр прав людини» та їх активістів: Лариси Корнієнко, Михайла Бардина, Василя Підпригорщука, Леоніда Філонова.

Увазі відвідувачів виставки пропонуються документальні світлини, артефакти, що висвітлюють жертовність, мужність вінничан у боротьбі за незалежність, суверенітет української держави, збереження демократичних цінностей під час Помаранчевої революції, Євромайдану та російсько-української війни, що триває уже 9-й рік. Боротьбу за рідну землю щодня ведуть українці – воїни, волонтери, медики, журналісти, люди різних професій та вподобань, що об’єдналися на захист України.



Переглядів: 957
Поширень: 0

Останні новини