Тарифи, новий церковний календар, навчальний рік: що зміниться з 1 вересня в Україні

У вересні на українців чекають деякі зміни, пов'язані зі початком навчального року, переходом на новоюліанський календар та іншими нововведеннями.

Що саме зміниться з 1 вересня 2023 року - розповідаємо у матеріалі.

Зміни для ВПО: кому скасують виплати

Із 1 вересня діятиме низка змін для внутрішніх переселенців, а саме деякі ВПО можуть втратити щомісячні виплати. Адже урядова постанова №709, яка набула чинності 15 липня, передбачає низку підстав, за яких переселенців можуть позбавити виплат.

Право на виплати з 1 вересня втрачають переселенці, які після набуття чинності постанови:

придбали транспортний засіб, якому менш як п’ять років (окрім автомобілів, придбаних волонтерами для потреб оборони України); купили на суму понад 100 тис. грн квартиру, будинок, земельну ділянку (окрім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету); мають на депозитному рахунку в банку понад 100 тис. грн; придбали іноземну валюту, а також банківські метали на суму понад 100 тис. грн (окрім коштів, отриманих від благодійних організацій, валюти, придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг); мають у власності житло, розташоване на територіях, де не відбуваються бойові дії та які не є тимчасово окупованими (якщо воно має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї).

Решті внутрішньо переміщених осіб з 1 серпня автоматично продовжили виплати ще на шість місяців (до кінця січня 2024-го). Але є винятки, кому могли не продовжити допомогу:

громадяни, які на той момент перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин;  громадяни, які фактично повернулися до покинутого місця проживання;  громадяни, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі;  громадяни, які були засуджені за злочини проти основ нацбезпеки України.

Переселенцям, які вперше звертаються за допомогою, виплати також призначатимуть на шість місяців.

Допомога також призначається дитині, яка народилася у ВПО після переміщення. Виплати допомоги тепер здійснюються двічі на місяць: після 15 та 28 числа.

Водночас фізичну ідентифікацію ВПО та отримувачів пенсій в Ощадбанку продовжено до 31 грудня 2023 року. Це стосується внутрішніх переселенців, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року. Її можна пройти через відеоконференцзвʼязок, під час якого слід предʼявити документи, що посвідчують особу.

Тарифи на комунальні послуги з 1 вересня

У вересні не передбачається зростання цін на комунальні послуги.

Зокрема, під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. У різних газопостачальні компанії ціна на газ варіюється від 7,70 до 9,99 грн за кубометр. До кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Вартість електроенергії для побутових споживачів на початку літа зросла до 2,64 грн за кВт. Наразі інших підвищень не передбачається, така ціна буде й у вересні.

З 1 вересня не зміняться й тарифи на водопостачання. Нагадаємо, у липні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила постанову про підвищення вартості послуг водопостачання та водовідведення практично для всіх водоканалів країни, проте її скасували після негативної реакції суспільства, а також критики президента та уряду.

Під час воєнного стану заборонено також підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

ПЦУ та УГКЦ переходять на новий церковний календар

З 1 вересня 2023 року розпочнеться новий церковний рік. Саме з цієї дати віряни Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) відзначатимуть церковні свята відповідно до новоюліанського календаря (замість юліанського).

Більшість церковних дат відтепер відзначатимуть на 13 днів раніше. Зокрема, у вересні православні християни будуть відзначати три визначні релігійні події: Усікновення глави Івана Предтечі, Різдво Богородиці та Воздвиження Хреста Господнього.

З 1 вересня 2023 року в Україні відзнчатимуть церковні свята за новоюліанським календарем: 

8 вересня — Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії; 9 вересня — Субота перед Воздвиженням; 12 вересня — Віддання свята Різдва Богородиці; 14 вересня — Всемірне Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього; 16 вересня — Святої великомучениці Євфимії всехвальної; 17 вересня — Святої мучениці Софії і трьох її дочок: Віри, Надії і Любові; 23 вересня — Зачаття чесного славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана; 26 вересня — Переставлення святого апостола і євангеліста Йоана Богослова; 30 вересня — Святого священномученика Григорія, єпископа Вірменії.

Новий навчальний рік

З 1 вересня 2023 року починається новий навчальний рік. Навчання у школах відбуватиметься до 31 травня 2024 року, а компенсаторні заняття й атестація заплановані до 28 червня 2024 року. 

Осінні канікули триватимуть з 23 до 29 жовтня. Зимові канікули заплановані з 23 грудня 2023 року по 7 січня 2024 року, а весняні — з 25 по 31 березня. Літні канікули триватимуть з 29 червня по 31 серпня 2024 року.

У цьому році для здобувачів освіти передбачено три варіанти освіти:

очний формат можливий лише за наявності укриття в закладі освіти; дистанційний формат — уроки проходитимуть виключно онлайн; змішаний формат — це поєднання очної й дистанційної форми навчання. 

Щодо початкових класів, у Міносвіти радять проводити уроки в очній формі, враховуючи необхідність соціалізації дітей. Батьки, які не хочуть відпускати дитину на очне навчання, мають отримати пропозицію про навчання в класах з дистанційною формою. 

Планується, що з вересня в українських школах запустять оновлений предмет Захист України. На уроках школярі вивчатимуть домедичну допомогу, орієнтування на місцевості, мінну безпеку, навички керування безпілотниками.


Переглядів: 2325
Поширень: 0

Останні новини