Як у середмісті Вінниці з'явилась площа Калічанська розповіли історики

Восени минулого року у Вінниці замість площі Гагаріна з'явився новий топонім – площа Калічанська. Водночас це було повернення історичної назви, але в трохи оновленому звучанні.

В Музеї Вінниці розповіли історію вінницької Калічі та версії походження цієї назви.

На території Центрального парку ім. Леонтовича, поблизу Хмельницького шосе бере свій початок мала річка Каліча. Перетинаючи вулиці Пирогова, Хлібну, Театральну, Архітектора Артинова та Князів Коріатовичів, вона впадає в Південний Буг. Більша частина цієї річки в наш час протікає під землею. Але так було не завжди. Кілька сотень років тому Каліча розташовувалась посеред яру з крутими схилами. Ця улоговина умовно існує і в наш час, але її складно розгледіти за щільною забудовою. Що саме почали називати Калічею – річку чи яр – нам, на жаль, невідомо. Так само невідомо коли ця назва виникла і за яких обставин. Вінницький дослідник Анатолій Секретарьов наводив декілька версій походження назви Каліча.

Перші дві версії безпосередньо пов’язані з травмами або ж каліцтвом. Ще з часів пізнього Середньовіччя в районі нинішнього Хмельницького шосе пролягав шлях, який називали Вінницьким гостинцем, а пізніше Літинською дорогою. Ближче до сучасної Калічанської площі, де починався яр, мандрівники звертали ліворуч і оминали його приблизно по лінії нинішньої вулиці Магістратської. Але були й такі, хто не хотів марно витрачати час і обирали рухатись далі через яр. На думку Секретарьова, такий вибір могли робити лише ті, кому не було чого втрачати, тобто мандрівні каліки. Річ у тім, що яр з його хащами був зручним місцем для нападів розбійників.

Протягом XVIII століття місто розросталось і від колишньої межі по лінії вулиці Оводова просунулося вже до нинішньої вулиці Хлібної. Як наслідок виник новий відрізок Літинського шляху, що пролягав прямо через яр. Через це багато мандрівників, особливо після негоди, калічили коней і травмувалися самі, перетинаючи цю частину дороги. Це і є основою другої версії походження назви «Каліча».

Третя версія пов’язана з калюжами і брудом. Секретарьов стверджував, що місцеві жителі могли називати місцину калюжею (а на польський манір – калішем). З часом букву ш замінили на ч і так з’явилася Каліча.

Як би там не було, а у 1885 році міський ринок перенесли з Казанської площі на Хлібну площу. В саме серце місцевості, яку через річку теж почали називати Калічею. Так, впродовж майже сотні років тут існував Калічанський ринок або ж базар на Калічі. Зрештою на його місці у 1960-х роках побудували Вінницький універмаг. А ринок переїхав вище по вулиці Пирогова, де для нього звели окремі приміщення. Він отримав назву ринок «Урожай».

Площу з універмагом перейменували на честь радянського космонавта Юрія Гагаріна. Після цього Калічею називали тільки малу річку. Навіть місцевість довкола площі переважно сприймалася вже як частина середмістя Вінниці. Минулого року в рамках деколонізації міського простору Каліча знову зайняла своє місце у системі вінницької топоніміки.


Теги: історія

Переглядів: 827
Поширень: 0

Останні новини