Сказ на Вінниччині: бригади по відстрілу лисиць починають створювати у Жмеринському районі

Нещодавно на Вінниччині було вирішено вжити заходів щодо недопущення розповсюдження сказу серед тварин. Зокрема, з жовтня планують почати відстрілювати червоних лисиць. У деяких районах вже почали створювати відповідні бригади.

Нагадаємо, від початку 2023 року на Вінниччині підтверджено 74 випадки сказу. Аналіз епізоотичних розслідувань показав, що переважна більшість випадків зараження відбулася при контактуванні із лисами.

Впродовж останніх років в Україні зареєстрували рекордну захворюваність тварин на сказ. При цьому найбільше випадків трапилося саме у Вінницькій області, а також на Харківщині, Кіровоградщині та Черкащині.

Днями на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії при Жмеринській РВА обговорили питання профілактики сказу та вирішили вжити заходів:

створити бригади щодо відстрілу червоної лисиці на території району; добутих лисів доставляти до установ ветеринарної медицини для подальшого дослідження на сказ; провести облік чисельності мисливських тварин в угіддях; організувати проведення кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин.

Також зазначають, що планується посилити контроль за імунізацією собак і котів. Заплановано також й активізувати роботу по зменшенню кількості безпритульних собак і котів, дотримуючись при цьому вимог Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" та "Про тваринний світ".

Попередження про початок відстрілу лисиць оголошуватимуть заздалегдь, не пізніше, ніж за 3 доби. Таку інформацію будуть надавати як військовим та іншим службам та території області, так і цивільним мешканцям громад.


Переглядів: 1177
Поширень: 0

Останні новини