У Вінниці визначили переможців конкурсу «Бюджет громадських ініціатив»

7 листопада у Вінницькій міській раді оголосили переможців конкурсу «Бюджет громадських ініціатив». Це 7 великих проектів та 6 малих за рейтингом, тобто, за які вінничани відділи найбільшу кількість голосів. Серед них – створення в Тяжилові майданчика для пляжного футболу та волейболу, облаштування зони відпочинку біля озера по вулиці Гладкова, благоустрій та встановлення фонтану на відпочинковій зоні по вулиці Волошковій. Також – створення Центру розвитку для дітей й та молоді по вулиці Ватутіна, видання книги «Історія та легенди Вінниці» та інші.

З 2016 року у Вінниці, за ініціативи міського голови Сергія Моргунова,  впроваджено одну з європейських практик – учасницького або партиципативного бюджетування - це  конкурс «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці». «Формат даного конкурсу унікальний тим, що мешканці міста безпосередньо долучаються до розподілу коштів, створюючи проекти та голосуючи за ту чи іншу ідею. У цьому році у місті вже вчетверте проведено даний конкурс», – зазначив заступник міського голови Владислав Скальський.

З 1 квітня по 15 травня 2018 року від громадян надійшло 76 проектів, з яких кілька були зняті за ініціативи авторів. Ще два проекти були об’єднані в один. Тож в результаті, до загальноміського голосування запропоновано  41 проект, з них 24 – великих та 17 – малих, з яких вінничани мали можливість обирати на їх думку – найкращі. 

Нагадаємо, що з 2017 року голосування за проекти в електронному вигляді здійснюється на всеукраїнській платформі «Громадський бюджет», яка розроблена фахівцями МБО «Фонд Східна Європа» в рамках реалізації проекту «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» у Вінницькій області. В даній системі ідентифікація мешканців відбувається за допомогою BankID (голосували клієнти Приватбанку, А-Банку, Ощадбанку) або Електронно-цифрового підпису. В паперовому вигляді – мешканці голосували в пунктах для голосування – це в чотирьох Прозорих офісах та чотирнадцятьох міських бібліотеках.

З 1 по 15 жовтня 2018 року в рамках конкурсу мешканці міста Вінниці брали участь у загальноміському голосуванні за проекти. Активні вінничани віддали 40 685 голосів, з них 21 710 – за великі, та 18 975 – за малі. В паперовому вигляді зафіксовано 77,3 % голосів, в електронному – 22,7%. 

Експертна група опрацювала всі голоси та виявила деякі порушення умов конкурсу та вимог Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці. В результаті було прийнято рішення вважати недійсними такі бланки, в яких невірно оформлені бланки (без згоди мешканця на обробку персональних даних, без підпису працівника-реєстратора, декілька випадків однакових почерків, які заповнили номера та назви проектів; голоси, які внесені в реєстр і відповідно до яких відсутні бланки для голосування); дублі, тобто голосування у різних пунктах по два і більше разів; голоси за понад 2 великі та понад 2 малі проекти; голоси осіб, яким не виповнилося 16 років. Загалом, було відібрано 210 таких паперових бланків та не враховано 288 голосів.

Владислав Скальський зазначив, що дійсними визнано 40 397 голосів вінничан: за великі проекти – 21 550, за малі - 18 847. 

«Як відомо, для реалізації проектів-переможців у 2019 році, в міському бюджеті передбачається 7 мільйонів гривень, які можуть розподілятися у співвідношенні 85 % на великі проекти і 25 % - на малі. Відповідно до «Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці» Координаційна рада, за потреби, може змінювати дане співвідношення. Якщо за рейтингом порахувати 6 великих та 6 малих проектів, то загальна вартість їх становитиме 6 240 780 грн, тобто з запланованих 7 мільйонів буде залишок – 759 220 грн. Міський голова виступив з ініціативою включити до реалізації ще один великий проект згідно з рейтинговою таблицею. І таким чином, у 2019 році будуть реалізовувати за кошти міського бюджету 7 великих і 6 малих проектів. Їх загальна вартість становити 7 240 780  грн. Це більше, ніж було заплановано, але ми сподіваємось, що в процесі реалізації ми через проведення тендерних процедур  зможемо цю суму звести до запланованої», – каже Владислав Скальський.

Серед великих проектів перемогу здобув проект №30 – «Центр розвитку для дітей та молоді «Мрія» в мікрорайоні Тяжилів», за нього віддали 2 964 голосів. Заклад буде розміщений по вулиці Ватутіна, 52 А. Підтримали вінничани й проект №32 «Майданчик для пляжного футболу та волейболу в Тяжилові», який набрав 2 407 голосів. Цей майданчик планують створити на південно-східному березі «Родинного озера», поблизу будинку по вулиці Москаленка,54.

Також, реалізовуватимуть у 2019 році і проект №16 «Історія та легенди Вінниці» із результатом 2 253 голоси. У його рамках планується видання книги «Легенди Вінниці» та створення краєзнавчої студії в приміщенні бібліотеки-філії №1. Окрім того, буде виконано проект №37 «Благоустрій зони відпочинку для дітей на прибережному схилі озера по вулиці Волошковій» (2 216 голосів). 

Серед переможців, проект №39 «Благоустрій території з улаштуванням фонтану в зоні відпочинку на вулиці Волошковій» (2 138 голосів). 1 630 голосів отримав проект №68 – «Створення парку-музею Подільського каменю на території КЗ «ЗШI-IIIст. №19 ВМР». Реалізують й проект №21 – «Моя нова Можайка» (1 589 голосів) – створення місць для відпочинку.

Щодо малих проектів, то у 2019 році планують облаштувати сучасний шахово-шашковий клуб по вулиці Баженова,32 у бібліотеці №7 – це проект №11, що отримав підтримку в кількості 4 135 голосів). Також, створити «Клумбу-корабель – нова окраса в Тяжилові» на березі «Родинного озера»  (проект №57 - 2 818 голосів). Переміг й проект №36 «Улаштування на стадіоні огородження спортивного майданчика для пляжного волейболу та футболу на вулиці Волошковій» (2 183 голоси). 

Також, буде виконано проект «Упорядкування зони відпочинку біля озера на вулиці Гладкова» (38 проект - 2 151 голос). Набрав 1 610 голосів проект №1 «Активне дозвілля» - організація дозвілля для громадян поважного віку та громадян з інвалідністю. Планують реалізувати й проект №60 «Безкоштовна стерилізація безпритульних тварин (кішок) на території міста Вінниця» (1 546 голосів).




Переглядів: 3745
Поширень: 3

Останні новини