Заплановано встановити обмеження на виїзд жінок з України: спеціальності, яким необхідно стати на військовий облік

Починаючи від 1 жовтня 2023 року жінки, які мають освіту в медичній або фармацевтичній галузі, будуть включені до списку осіб, які мають вступити на військовий облік. Вони отримають статус військовозобов'язаних, що призведе до обмежень можливості виїзду за кордон. Про це заявив Федір Веніславський, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який також є представником президента в Раді, в коментарі для РБК-Україна.

Депутат нагадав про те, що минулого року Верховна Рада ухвалила зміни до статті 1 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, відповідно до яких жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають бути включені до категорії осіб, які підлягають обов'язковому військовому обліку.

Відповідно до слів депутата, уряд Кабінету Міністрів видав постанову, яка регулює порядок військового обліку. Міністерство оборони також випустило наказ, який конкретизує обов'язковий військовий облік для жінок. Згідно з цим наказом, з 1 жовтня жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають обов'язково зареєструватися для військового обліку.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд - тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає - тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", - зазначив Веніславський.

Депутат також додав, що усі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно.

"Розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на облік, на даний момент не планується", - сказав він.



Переглядів: 710
Поширень: 0

Останні новини