Темна сторона "Шляху": журналісти розкрили організації, які допомогли втекти з України понад 2000 чоловікам

Журналісти, що працюють у виданні NGL.media, провели розслідування і знайшли імена та прізвища 2248 чоловіків, які виїхали з України з дозволом від Львівської ОВА через систему "Шлях" і не повернулися, а також виявили організації, які їм допомагали, - повідомляє редакція zaxid.

У розслідуванні зазначено, що виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон через систему "Шлях" на чорному ринку обходиться від 3000 до 5000 доларів на кожну особу. Журналісти також встановили, що 372 благодійні та громадські організації найбільше зверталися до ЛОВА (Львівська обласна військова адміністрація) з проханнями щодо виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

Дві виділені організації, які мають одну адресу в Миколаєві Львівської області, а саме місцевий осередок всеукраїнського товариства "Просвіта" і громадська організація "Театр Хліб", отримали найбільшу кількість дозволів через систему "Шлях". За даними розслідування, майже 200 чоловіків виїхали за кордон з допомогою цих двох організацій.

«Листи до ЛОВА від імені миколаївського осередку "Просвіти" писала голова організації 34-річна Наталія Муха, яка також керує миколаївським народним театром "Хліб". А від ГО "Театр Хліб" писав її керівник 22-річний Роман Збудовський, учасник театру "Хліб"», – ідеться у розслідуванні.

Серед інших організацій, які надавали допомогу чоловікам виїжджати за кордон і за даними журналістів, провезли понад 100 чоловіків, були "Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір" і "Відродження нашої України". Керівник "Комісії із боротьби з корупцією в м. Самбір" Микола Стародуб раніше стверджував, що підписав документи думаючи, що це "волонтерку" потрібно було вивезти. А керівник "Відродження нашої України" Анатолій Донець дозволив використати свою організацію в обмін на можливість виїхати за кордон. Зазначено, що діяльність обох цих організацій зараз - об'єкт кримінального розслідування.

Також через "Благодійний фонд Степана Бандери" виїхали і не повернулися майже 40 чоловіків. Звернення від цього фонду до ЛОВА вказували номер телефону Анатолія Донця, але сам Анатолій Донець стверджує, що вперше чує про цю організацію і ніяких звернень від неї не надсилав.

Через групу волонтерських організацій, до яких входять "Чистий Київ", "Байрактар.", "Наші добрі справи", "Українська гільдія активістів", "Небайдужі громадяни", "Український джавелін", "Громадська екологічна ініціатива" та "Українські котики", які вже були згадані в розслідуваннях щодо системи "Шлях", виїхали і не повернулися понад 200 чоловіків призовного віку. Також через раніше невідомі фонди з Львова, а саме "Легіон Січових Стрільців" і "Промінь нашої надії", виїхали майже 150 осіб.

Серед організацій, які вже відомі, є "Фонд допомоги "Рух у майбутнє", що пов'язаний із відомим львівським бізнесменом Григорієм Козловським. Журналісти встановили імена 23 чоловік, які виїхали за допомогою цієї організації і не повернулися.

Через наш фонд ми їх не подавали. Ми проаналізували всі клопотання. [Впізнали] тільки 7 осіб, які є в списку», – розповів підписант фонду Олександр Шпур, додавши, що один із чоловіків з нашого списку виїхав з паспортом Великобританії, а решта повернулись.

Керівники кількох організацій звернулися до поліції після виявлення незрозумілих звернень на їхні імена та прізвища в списку осіб, які виїхали за кордон через систему "Шлях". Деякі з цих керівників також припинили відповідати на дзвінки і запити після того, як журналісти надіслали їм списки чоловіків, які виїхали нібито від їхніх організацій.

Важливо відзначити, що військові адміністрації та Мінінфраструктури не мають доступу до бази прикордонників і, відповідно, не знають про тих, хто виїхав і не повернувся. Офіційного "чорного списку" недобросовісних фондів та громадських організацій теж немає.

Наразі особи, які використали систему "Шлях" для втечі за кордон, не несуть ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності.



Переглядів: 873
Поширень: 0

Останні новини