Після війни в Україні буде більше чоловіків, ніж жінок: вчені пояснюють

Можливо, ми станемо країною, де переважатимуть пенсіонери та діти, і багато жінок залишаться за кордоном.

Зважаючи на війну в Україні, де кожен день гинуть наші герої, захищаючи нашу країну від окупантів, мільйони українок емігрували за кордон, щоб уникнути військових дій. Сайт ТСН.ua провів дослідження, щоб дізнатися, як зміниться співвідношення чоловіків і жінок в Україні після закінчення конфлікту, і як, за прогнозами вчених, ситуація розвиватиметься після війни.

Згідно з інформацією Державної служби статистики України, з 1991 року до початку 2022 року на кожні 100 жінок припадало 86 чоловіків. Хоча ці цифри і змінювалися в певні роки, зміни не були значущими.

Чому жінки можуть залишись за кордоном

"За нашим прогнозом, який ми розробляли у травні-червні місяці цього року, після закінчення війни співвідношення жінок і чоловіків буде – 90-91 чоловік на 100 жінок. Поясню чому. Хоч і чоловіків більше гине на війні, але ми вважаємо, що значна частина жінок не повернеться з-за кордону до України після закінчення війни, тому диспропорція буде меншою. Під час складання прогнозу була розроблена гіпотеза щодо міграційної поведінки населення після закінчення війни, за якою було визначено співвідношення жінок, які повернуться до України або залишаться за кордоном. Як результат, співвідношення чоловіків і жінок змінилося", – розповідає Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ. Наукове дослідження також наголошує, що вся ситуація буде залежати від того, як жінки впорядкують своє життя в інших країнах, чи знайдуть там відповідну роботу, і яка політика буде прийнята цими державами стосовно наших біженців після закінчення війни.

"Крім того, дуже важливо – чи є житло у цих жінок в Україні, чи буде у них тут робота, чи залишилися тут живими їхні чоловіки. Чинників дуже багато, які на це впливають, головний – тривалість війни. За кордоном перебуває дуже багато людей, які родом саме зі східної України, де зараз тривають активні бойові дії. Тому ми вважаємо, що значна частина жінок не повернуться до України", – додає Олександр Гладун.

Чоловікам будуть необхідні жінки

У репродуктивному віці, тобто від 15 до 49 років, прогнозується перевага чоловіків, згідно з дослідженнями вчених. Це може призвести до співвідношення приблизно 110 чоловіків на 100 жінок. Одна з причин цього явища - більша кількість жінок цієї вікової групи, які залишили Україну, внаслідок воєнних подій та еміграції.

"Може бути так, що після закінчення війни чоловіків репродуктивного віку буде більше, ніж жінок. Це, за нашим прогнозом, буде 2025 року й далі. Хоча репродуктивний вік стосується лише жінок, він, до речі, за міжнародними стандартами, становить віковий прошарок від 15 до 49 років. Звичайно, що деякі жінки можуть народжувати дітей у 13 років, залежно від біологічних особливостей, а також можуть народжувати й після 50 років. Але цей відсоток дуже малий. У чоловіків немає такого поняття, як репродуктивний вік, чоловік може і у 100 років зачати дитину", – пояснює вчений. Він також додає, що близько трьох чвертей жінок, які укладають шлюб, мають вік від 18 до 34 років, в той час як чоловіки, які укладають шлюб, в основному знаходяться в віці від 21 до 39 років.

"Ми порівняли цю категорію людей у віці 15-49 років, і вийшло, що на 100 жінок буде 110 чоловіків. Тобто сильної статі після закінчення війни буде більше. Причина в тому, що більша частина жінок цієї вікової групи за кордоном, і вони, за нашим прогнозом, не повернуться до України", – розповідає Олександр Гладун.

Демографія та Пенсійна Система: Що Чекає Україну

Демографічне навантаження, як описано Олександра Гладуна, вказує на співвідношення між дітьми та людьми старшого пенсійного віку в Україні в порівнянні з кількістю осіб працездатного віку (16-60 років). Це важливий показник для оцінки навантаження на працююче населення. За словами Гладуна, в Україні особи працездатного віку визначаються законом у віці від 16 до 60 років, хоча деякі галузі мають вищу вікову межу для виходу на пенсію, і для дослідження взято саме це співвідношення. Демографічне навантаження розраховується, враховуючи кількість дітей віком 0-15 років та осіб віком 60 років і старше, і порівнюється з кількістю осіб віком від 16 до 59 років. Результат множиться на 1000 для представлення на тисячу осіб. Зазначено, що на протязі років це співвідношення змінювалося. На початку незалежності України у 1991 році демографічне навантаження складало 708 (з них 389 дітей і 319 осіб старшого пенсійного віку). Після цього співвідношення переважало дітьми, але пізніше вища кількість осіб старшого віку змінила це співвідношення. На початок 2022 року демографічне навантаження становило 688 - з них 270 дітей і 418 осіб старшого пенсійного віку. Прогнози науковців показують, що після 2025 року демографічне навантаження в Україні буде спадати, але потім знову зросте. Наприкінці 2037 року очікується, що демографічне навантаження складе 624, але важливо враховувати розподіл за категоріями. Зокрема, кількість дітей (віком від 0 до 15 років) зменшиться до 174, а кількість осіб старше 60 років зросте до 450.

Отже, порівняно з 1991 роком, демографічне навантаження загалом зменшиться, але відбудуться зміни в пропорціях між різними віковими групами. Зростання кількості осіб старше 60 років може створити навантаження на Пенсійний фонд і систему пенсійного забезпечення. Зменшення кількості дітей також може мати важливий вплив на народжуваність і соціальну політику в країні.

Чому можуть переглянути прогноз

Прогноз, розроблений вченими, ґрунтувався на умовах повної невизначеності стосовно показників народжуваності, смертності та міграції населення. Враховувалася територія України в кордонах 1991 року, включаючи Крим і тимчасово окуповані території. Вчений пояснює, що їхній прогноз може бути переглянутий в майбутньому в залежності від того, як змінюватимуться демографічні показники. Якщо після закінчення війни відбудеться відновлення демографічних статистик і повернеться частина мігрантів, то ситуація може змінитися. Перегляд прогнозу є стандартною практикою, і він залежить від реальної ситуації..

Цей підхід дозволяє враховувати найактуальніші дані і вносити корективи у прогноз, щоб він відповідав дійсності. 



Переглядів: 936
Поширень: 0

Останні новини