На мапі Вінниччини з’являться нові туристичні маршрути

Вчора, 8 листопада, об’єкти туристичної інфраструктури Барського, Жмеринського та Вінницького районів перебували у центрі уваги учасників промо-туру, що відбувся у рамках «Програми розвитку туризму у Вінницькій області на 2017 – 2020 роки».

Нагадаємо, що у жовтні поточного року Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації було організовано та проведено виїзні обстеження об’єктів туристичної інфраструктури Жмеринського, Барського, Мурованокуриловецького, Тростянецького, Крижопільського та Піщанського районів.  За підсумками поїздки робоча група фахівців в галузі культури і туризму області визначила потенційно привабливі для туристів об’єкти, які будуть включені до нових, переважно індивідуальних маршрутів, а також сприятимуть промоції Вінниччини як регіону з унікальними туристично-рекреаційними можливостями.

Учасники промо-туру відвідали такі туристичні об’єкти як:

    Садиба М. Чихачова, 1906 р. (с. Митки Барського району); Палац і парк садиби Вітославських-Львових (с.Чернятин Жмеринського району); Кінно-спортивний клуб «Вінниччина» (с.Агрономічне Вінницького району); Садиба «Катерина» та гідрологічний заказник «Ільківський став» (с.Ільківка Вінницького району)

Відвідавши садибу адмірала М. Чихачова, що є унікальною архітектурною пам’яткою Вінниччини, присутні мали можливість не лише дізнатись про особливості побудови об’єкта та про цікаві сторінки з життя його власника, а й переконатися в тому, що садиба не втратила автентичного вигляду не лише ззовні, а й всередині. Крім цього, на сьогодні в приміщенні архітектурної пам’ятки функціонує Митківська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів, яку відвідують 94 учні.

Під час екскурсії директор навчального закладу Ніна Гадасюк розповіла присутнім чимало цікавих історичних фактів з біографії мешканців садиби, ознайомила учасників промо-туру зі збереженими артефактами минулого століття, а також розповіла про цікаві сторінки сьогодення.

Особливістю архітектурної пам’ятки ХХ ст., спорудженої за індивідуальним проектом архітектора Леонова в змішаному готичному і романському стилі, є неповторний асиметричний вигляд. Стіни викладені з лицьової англійської цегли, зразки якої зберігаються у маєтку, де зараз працює навчальний заклад.

За часи існування садиба змінювалась, перебудовувались входи. Приміщення палацу мало горище, підвали та підземні ходи. У башті з вітражами ще у 1970-х рр. була збірка картин, в тому числі і портрет Соні, доньки адмірала Миколи Чихачова.

На сьогодні у загальноосвітній школі, розташованій в маєтку, є музей, де зібрані предмети побуту різних часів. Крім цього, у приміщенні залишилось чимало предметів з інтер’єру минулого, які не втратили автентичності.

Директор Митківської школи Ніна Гадасюк також продемонструвала присутнім карту земель М. Чихачова, а також ознайомила учасників промо-туру з вишитими виробами місцевих майстрів.

За словами голови Митківської сільської ради Петра Колодія, на сьогодні у навчальному закладі проводяться безкоштовні екскурсії для відвідувачів.

Наступною зупинкою учасників промо-туру став парк і палац садиби Вітославських-Львових, що у с. Чернятин Жмеринського району. Сьогодні на території садиби знаходиться студентське містечко Чернятинського коледжу ВНАУ (директор – Віталій Кучерявий).

Про особливості побудови архітектурного комплексу та про цікаві сторінки з життя її мешканців розповів заступник директора з виховної роботи Аркадій Волкотруб. Як відомо, найпершою в архітектурному комплексі звели південне крило, що прикрашене декоративною круглою баштою, яка спочатку була увінчана ренесансним аттиком. У 20-х рр. ХІХ ст. почалась перебудова всього комплексу з використанням готичного стилю. Архітектором палацу Вітославських був Генріх Іттар з Мальти, за проектом якого приміщення має значну кількість оздоблень, декорування трилисниками, широкими гранітними сходами. Біля сходів маєтку встановлено мармурових левів з білого мармуру, що спираються лапами на геральдичні щити з гербом роду Вітославських. На жаль, геральдичні щити Вітославських збереглися лише у вестибюлі та над головним входом. Окрасою палацу є бенкетний зал, кругла вітальна, стіни і стеля, прикрашені ліпниною.

У ІІ пол. ХІХ ст. родина Вітославських збанкротувала, тому садибу продали Марії Михайлівні Львовій, ініціали якої зображені на кованих стулках воріт. Врешті, нові власники перенесли в’їзд до палацу на північну сторону та збудували там ще один маєток. Територію також було облаштовано ландшафтним парком.

Оглянувши маєток, учасники промо-туру також відвідали музей, розташований у приміщенні. Крім цікавих артефактів та документів, у музеї також знаходиться музичний інструмент (рояль) 1875 р.

Між іншим, у підлозі приміщення знаходиться отвір, який, за словами Аркадія Волкотруба, може відкривати шлях до підземного ходу маєтку.

Після огляду палацу присутні також взяли участь у майстер-класі з розпису печива, зобразивши Герб Вінницької області.

Для тих, хто обирає активний відпочинок, не менш цікавим туристичним об’єктом області є кінно-спортивний клуб «Вінниччина», що знаходиться у с. Агрономічне неподалік від м.Вінниці. Варто зазначити, що на базі клубу також проводиться підготовка спортсменів до змагань. Тут не лише вправляються у навичках з кінного спорту, а й беруть участь у кінних прогулянках, проводять заняття з іпотерапії тощо. Загалом, у кінно-спортивному клубі передбачено заняття для різних вікових категорій. Про здобутки місцевих мешканців у змаганнях з кінного спорту та про особливості роботи КСК «Вінниччина» присутнім розповів заступник голови ГО «Федерація кінного спорту Вінницької області» Микола Макаров.

Після прогулянки верхи учасники промо-туру вирушили до садиби «Катерина», що знаходиться у с.Ільківка Вінницького р-ну та є особливим осередком зеленого туризму. Власниця садиби, голова Асоціації захисників довкілля «Явір» Наталія Шибінська розповіла присутнім про створення та облаштування зон відпочинку, участь громади у розвитку зеленого туризму в сільській місцевості, поєднання автентичного українського із сучасним.

Варто зазначити, що садиба «Катерина» приваблює поєднанням автентичного колориту із сучасними технологіями та комунікаціями, зручними для туристів. Крім цього, тут функціонує «Школа зеленого туризму» для осіб різних вікових категорій, що цікавляться різними напрямами екології, переймаються охороною навколишнього середовища та прагнуть зберегти особливості українського колориту в сільській місцевості.

Неподалік від садиби знаходиться гідрологічний заказник «Ільківський став» та унікальне історичне джерело «Понюкова криниця», перші письмові згадки про яке датуються 1746 роком. Джерело є гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення та має досить цікаву легенду. Його води мають не лише естетичне та історико-культурне, а й лікувальне значення.

Варто зазначити, що на території Ільківського ставу знаходиться понад 30 джерел, якість води яких відповідає вимогам за висновками відповідних установ.

Відвідавши садибу «Катерина», учасники промо-туру взяли участь у майстер-класі з ковальського мистецтва від представників творчої майстерні «Ковальський гостинець», які також провели екскурс в історію ремесел та продемонстрували вишукані ковані вироби. Кожен з відвідувачів отримав «щасливу підкову» від майстра-коваля на згадку про зустріч.

 Крім цього, присутні дізнались про особливості приготування «козацького кулішу» та ознайомилися з легендами місцевих туристичних родзинок.

За словами заступника директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Веги Кулявець, проведення промо-туру має важливе значення для промоції Вінниччини як туристично-привабливого регіону, а особливо тих об’єктів, які ще не відомі широкому загалу. Новостворені маршрути будуть пропонуватися потенційним туристам, що віддають перевагу індивідуальним подорожам, а також туристичним операторам для впровадження на внутрішньому ринку туристичних послуг.

На завершення зустрічі, учасникам промо-туру, а також представникам, які презентували туристичні об’єкти, було вручено пам’ятні сувеніри.



Переглядів: 6565
Поширень: 2

Останні новини