У Великій Британії суддя використав чат GPT, щоб написати судове рішення

Суддя Апеляційного суду у Великій Британії використав ChatGPT, щоб написати судове рішення. Це перший відомий випадок, коли представник британської судової системи застосував у роботі чатбот. Про це повідомило видання The Telegraph.

Суддя, який спеціалізується на праві інтелектуальної власності, розповів, що використовував ChatGPT, щоб підсумувати знайому йому галузь права, перш ніж скопіювати й вставити слова в судове рішення.

Виступаючи на конференції, організованій Юридичним товариством, він сказав, що ChatGPT і подібні програми зі штучним інтелектом мають "великий потенціал": "Я думаю, що найбільший інтерес становить те, що ви можете попросити ці великі мовні моделі узагальнити інформацію. Це корисно і це буде використовуватися, і я можу сказати вам, що використовував це".

Він також додав, що повністю відповідає за свій вчинок і не збирається перекладати відповідальність на ШІ. За словами судді, він знав інформацію, яку запитав у ChatGPT, прочитав складений ним абзац і визнав його правдивим, у такий спосіб просто прискоривши свою роботу.

Зауваги судді, про які спочатку повідомило видання The Law Society Gazette, є першим відомим випадком, коли представник британської судової системи використав чатбот для написання частини судового рішення.

The Telegraph зазначає, що це перший випадок, коли суддя зізнався у використанні ШІ у своїй роботі. На сьогодні застосування цього інструмента вважається суперечливим, адже ChatGPT припускається багатьох помилок.

Так, у США два адвокати зазнали жорсткої критики за використання чатбота для захисту клієнта в суді після того, як судді зрозуміли, що програма генерує неправдиву інформацію. Наприклад, ChatGPT вигадав шість фіктивних судових справ, які процитував на підтримку юридичних аргументів.


Теги: суди

Переглядів: 1302
Поширень: 0

Останні новини