Великі літери vs. малі літери: зміни написання "росія" та "москва" в українських текстах

У неофіційних текстах в Україні можна використовувати малі літери для написання слів, таких як "росія" і "москва", і це не вважатиметься помилкою. Цю інформацію передає РБК-Україна, посилаючись на Національну комісію зі стандартів державної мови.

Нацкомісія стверджує, що в текстах неофіційного характеру можна використовувати малі літери для слів, таких як "російська федерація", "росія", "москва" і подібні. Ця позиція була прийнята після консультацій з відповідними інститутами та урахування офіційних документів від Інституту української мови НАН України та Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України за зверненням віцепрем’єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

У той же час, у офіційних текстах, назва держави "Російська Федерація" повинна бути написана з великої літери, за вимогою Міністра освіти та науки Оксена Лісового. Так, спершу МОН випустило документ щодо освіти українських дітей за кордоном, в якому РФ написано з малої літери. Проте пізніше Лісовий  випустив наказ щодо цього, і якщо в офіційних документах слово "Росія" написане з маленької літери, його слід виправити, оскільки без цього наказ не міг би бути зареєстрованим Міністерством юстиції.

Лісовий вважає, що написання "рф" з великої літери - це помилка, але така вимога необхідна для дотримання норм у процесі нормопроєктування.



Переглядів: 713
Поширень: 0

Останні новини