Вінницька делегація повертається із Любліна з багажем міжнародного досвіду для культурного розвитку

Представники департаменту культури Вінницької міської ради та міських установ культури прийняли участь у навчальному тренінгу щодо розвитку міжнародних партнерств та залучення іноземних донорів, який проводився у місті Люблін в рамках проєкту #EU4Culture. Під час тренінгу вони слухали лекції, обмінювалися досвідом і ідеями, а також розробляли нові підходи та стратегії.

Головна спеціалістка відділу культурно-мистецьких закладів департаменту культури Вінницької міської ради, Вікторія Яременко, наголосила, що протягом трьох днів учасники делегації отримали цікаві та пізнавальні лекції від провідних експертів у сфері культурного менеджменту та міжнародних відносин. Серед тренерів були Тамара Сухенко та Тетяна Пушнова. Також до них приєдналася Єва Калініна з Латвії, яка поділилася передовими практиками у сфері культури.

«За допомогою нових знань та контактів ми матимемо можливість розробити інноваційні проєкти, які сприятимуть розвитку культурного обміну між Вінницею та міжнародними партнерами», – зазначає Вікторія Яременко.

За словами директорки Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського, Лариси Кравченко, лекції не лише розширили знання членів нашої делегації, але й надали нового натхнення для розвитку культурної сфери в місті.

«Навчання проходило у змішаному форматі, деякі тренери підключалися онлайн. Теми підібрали дуже інформативні, цікаві були й завдання, які ми виконували в групах. Об’єднувало нас усіх велике бажанням зміцнювати нашу культуру, – каже Лариса Кравченко. – Спільно з колегами з Рівного та Одеси, зрозуміли, що потрібно говорити та заявляти всьому світу, що ми є. Сьогодні Європа, як ніколи цікавиться Україною, але європейці дуже мало знають про нашу державу, нашу справжню історію та культуру. Адже ярмо, яке було десятиліттями накладено на українців далося взнаки. Саме тому нині нам потрібно сміливо говорити про наших музикантів, художників, письменників, співаків та акторів, тому що нам є що показати, а Європа про це не знає. Тому основне завдання – працювати на благо країни. Наші Збройні Сили України ведуть боротьбу за нашу незалежність на фронті, а працівники культури мають вести боротьбу на культурному фронті».

Завдяки даному тренінгу, фахівці отримали важливий досвід та інструменти, необхідні для подальшого підвищення культурної активності в Україні та підтримки творчих ініціатив. Також учасники відзначили, що завдяки цій співпраці вони краще розуміють принципи створення міжнародних проєктів, які враховують контекст війни.

«Для мене це величезний досвід, нові знання, емоції, знайомства! Величезна мотивація для того, щоб ще вчитися, розвиватися, вдосконалюватися!» – підкреслює директорка ЗК «Вінницька міська централізована бібліотечна система» Олена Заквацька.

Спільно з вінничанами в освітньому тренінгу з інтернаціоналізації брали участь представники з Одеси та Рівного, які працюють у межах проєкту #EU4Culture, що фінансується Європейським Союзом та реалізується Goethe-Institut, Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français en Géorgie.



Переглядів: 715
Поширень: 0

Останні новини