Грибний сезон: чому споживання грибів може бути небезпечним для вашого життя

Лише цього року в Вінницькій області 11 осіб були госпіталізовані до місцевих лікарень з підозрою на отруєння грибами. Лише один випадок був підтверджений: 4-річний хлопчик отруївся після споживання консервованих грибів невідомого походження.

У 2022 році на Вінниччині було зафіксовано 16 випадків отруєння дикорослими грибами, де постраждали 20 осіб, включаючи 3 дітей. На щастя, не було жодного летального випадку.

Подібні випадки отруєння відбувалися і в минулому році, коли грибники збирали гриби у лісах, лісосмугах та на своїх ділянках. Вони споживали різні види грибів, такі як сироїжки, білі гриби, рядовки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки, маремухи та суміш різних видів. Головною причиною отруєнь було те, що люди не могли розрізнити їстівні гриби від отруйних і не дотримувалися правильної технології приготування страв.

Центр громадського здоров'я України нагадує всім про правила безпечного споживання грибів, а також про те, як уникнути отруєння та надати правильну першу допомогу у разі отруєння ними.

Як попередити отруєння

Рекомендації для безпечного споживання грибів включають наступне:

Краще уникати споживання дикорослих грибів і замість них вибирати штучно вирощені гриби, які проходять контроль і доступні у торговельних мережах, Не купуйте гриби на стихійних ринках, При уважному огляді грибів слід звертати увагу на кольори капелюшка, губки та ніжки, Збирайте лише ті гриби, які вам добре відомі, і в разі найменших сумнівів викидайте їх, не залишаючи поруч із іншими, Уникайте збирання надто молодих чи старих грибів, оскільки їх можна легко переплутати з отруйними, Не збирайте гриби у місцях близько до доріг, промислових підприємств або забруднених територій, оскільки гриби можуть вбирати в себе отруйні речовини, включаючи важкі метали, Утримуйтеся від збирання грибів під час сухої погоди, оскільки в такий час гриби можуть стати отруйними внаслідок втрати вологи та накопичення токсинів, Ніколи не споживайте сирі гриби, Після збору уважно перевірте всі гриби вдома, та викиньте будь-які сумнівні зразки, Готуйте гриби протягом першої доби після збору, Варіть гриби не менше трьох разів, змінюючи воду кожного разу не менше ніж 30 хвилин, Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоматика отруєння грибами

Симптоми отруєння грибами можуть виявитися швидко після споживання (вже через 30 хвилин), або ж затриматися і проявитися протягом кількох днів після прийому грибів. Основними симптомами отруєння є:

нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

Негайно зателефонуйте до служби "швидкої" за загальним номером 103. Промийте шлунок чистою водою. Дотримуйтесь постільного режиму. Пийте велику кількість рідини, таку як вода, підсолена вода або прохолодний чай. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини з організму. Прийміть сорбенти. Обов'язково утримуйтесь від споживання алкоголю, будь-якої їжі та молочних продуктів, оскільки це може призвести до швидкого всмоктування токсинів в організм.

Самолікування може бути небезпечним для вашого життя!

Важливо зберігати залишки грибів або приготованих страв з грибів, так як лабораторне їх дослідження є важливим для встановлення причини отруєння та визначення правильного лікування. 
Ця інформація надійшла від завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Вінницький Центр контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров'я України» Оксани Скоробогач.



Переглядів: 842
Поширень: 0

Останні новини