"Урожайний Місяць": унікальне астрономічне явище над Україною вночі з 28 на 29 вересня

У ніч з 28 на 29 вересня жителі Північної півкулі, включаючи українців, матимуть можливість спостерігати за захоплюючим астрономічним явищем, яке називається "Урожайним Місяцем".

Згідно з інформацією Space.com, цей місяць отримав свою назву через свою найближчу дату до осіннього рівнодення. Зазвичай це явище відбувається наприкінці вересня, але іноді, хоч і рідше (раз на 3-5 років), воно може статися в жовтні. Останній раз це спостерігалося у 2020 році, і наступного разу це станеться лише у 2025 році, - повідомляє редакція Ми - Україна.

Крім того, даний повний місяць буде останнім в серії з чотирьох "супермісяців", які відбувались підряд. Серія розпочалася в липні, і два інших "суперповних" місяці були у серпні, включаючи Блакитний місяць. Останній із них відбудеться 29 вересня.

У цьому році "Урожайний Місяць" супроводжуватимуть світіння трьох планет - Юпітера, Сатурна та Меркурія.

Максимальна фаза повного місяця настане 29 вересня, коли Місяць буде найближчим до Землі на відстані 359 910 кілометрів. Така близькість,  що відбувається при найбільшому зближенні цих двох небесних тіл і вважається "супермісяцем".

До кінця 2023 року ще можна буде побачити повний місяць тричі: 28 жовтня, 27 листопада і 27 грудня.



Переглядів: 1460
Поширень: 0

Останні новини