На Чернігівщині пенсіонерка отримала 5 років позбавлення волі, користуючись соціальними мережами

На Чернігівщині стареньку пенсіонерку засудили на п'ять років позбавлення волі за її активну підтримку окупаційної армії у соціальних мережах. Вирок був винесений Прилуцьким районним судом Чернігівської області.

За обвинуваченням, весною 2022 року ця жінка використовувала заборонену в Україні платформу "Однокласники", де вона лайкала та автоматично розповсюджувала матеріали, які заперечували агресивну діяльність Росії проти України і вихваляли окупаційну армію, - повідомляє редакція ТСН.

Під час суду вона визнала свою провину та пояснила, що вчинила це через перегляд політичних передач і не знання того, що в Україні таке розповсюдження матеріалів є незаконним. Вона також заявила, що вона тепер на "боці України". 

Суд визнав її винною за ч. 2,3 ст. 436-2 КК України. Жінку  засудили до п'яти років позбавлення волі, проте не передбачено конфіскацію її майна. Крім того, вилучили її мобільний телефон і ноутбук, які вона використовувала для поширення російської пропаганди. Також їй належить сплатити понад 18 тисяч гривень за проведення експертиз.

За інформацією, наданою журналістами ВВС, ім'я цієї пенсіонерки також з'явилося в петиціях з дивними та спростовуваними заявами, такими як "США повинні каятися та платити всім за створений ними коронавірус", і в січні 2022 року вона підписала петицію під назвою "Український народ все більше ненавидить Зеленського", разом із 13 іншими українцями.

Журналісти також проаналізували її сторінку в забороненій соціальній мережі "Однокласники", де вона має 178 друзів. Окрім матеріалів, за які її судили, там є багато проросійських публікацій, таких як "перемога Росії", "фашисти в Україні" та інші. Крім того, вона була підписана на спільноту з назвою "Мій дім - СРСР".

Адвокат жінки, Олександр Басенко, вважає вирок суду занадто суворим. Він описує свою підзахисну як "літню та хвору жінку" і зазначає, що вона зараз знаходиться на волі, а він готує апеляцію на це рішення.

Експерт з Центру громадянських свобод, Володимир Яворський, також вважає, що вирок жінці є надто суворим. У той же час юристка Ірина Гончар зазначає, що саме таких осіб, які поширюють російську пропаганду, потім можуть вербувати російські спецслужби, пропонуючи  їм фотографувати місця розташування Збройних Сил України.



Переглядів: 1361
Поширень: 0

Останні новини