В Україні вперше виплатять нагороду викривачеві корупції: деталі справи

Уперше в Україні суд ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції, яка складе 13 299 950 гривень. Цю інформацію повідомив Вищий антикорупційний суд.

"Сьогоднішнє рішення суду, безумовно, є визначним досягненням як для мене особисто, так і для усієї антикорупційної системи загалом, адже вперше в історії України громадянин за викриття корупційного злочину отримає від держави достойну винагороду", – написав викривач злочину Євген Шевченко.

Деталі справи

Згідно з отриманою інформацією, викривач Євген Шевченко розкрив спробу підкупу керівників антикорупційних органів у 2020 році. Сума хабаря становила 6 мільйонів доларів. З цієї суми 5 мільйонів доларів були призначені керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури САП Назару Холодницькому з метою зняти підозру з колишнього міністра Миколи Злочевського у справі про розкрадання коштів "Реал Банку". За ще 1 мільйон доларів планувалося спрямувати на посередництво, - повідомляє ТСН.

У понеділок, 2 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду схвалила угоду про признання вини, яку було укладено між прокурором САП і колишнім першим заступником начальника київської податкової служби, Миколою Ілляшенком.

"На підставі ч. 1 ст. 70 КК України особі призначено покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Відповідно до частин 2, 3 ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування покарання у виді 5 років позбавлення волі з випробуванням та визначено іспитовий строк тривалістю 3 роки", – зауважується у повідомленні.

У рамках цієї угоди Микола Ілляшенко взяв на себе зобов'язання співпрацювати в іншому кримінальному провадженні, яке розслідує Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і стосується важких та особливо важких злочинів. Окрім того, він обіцяв перерахувати 50 мільйонів гривень на підтримку "Армії дронів". За інформацією з Центру протидії корупції, для виконання цих зобов'язань він, судячи з усього, взяв кредит у банку і має намір продавати нерухомість для погашення цього боргу. Суд скасував арешт з половини будинку, половини квартири в столиці, земельних ділянок і нежитлових приміщень.

"Наразі усі чотири фігуранти справи визнали свою вину: Олена Мазурова отримали свій умовний вирок ще у 2021 році, а взамін погодилася дати викривальні покази на інших обвинувачених. У 2023 році на угоду пішли адвокат Андрій Кіча та ексміністр Микола Злочевський. За умовами угод, Кіча, Злочевський та Ільяшенко на трьох сплатили 680 млн грн на дрони для військових, а Злочевський також додатково надав благодійної допомоги для армії на 160 млн грн", –повідомляють у ЦПК.

Щодо самого хабаря суд застосував спеціальну конфіскацію на користь держави:

5 млн 950 тисяч доларів уже передано на підтримку ЗСУ; ще 50 тисяч доларів буде перераховано до бюджету згідно з цим вироком.


Переглядів: 798
Поширень: 0

Останні новини