На Вінниччині затримали «наглядальника», який понад 10 років разом зі своєю бандою тероризував жителів регіону

У Вінницькій області правоохоронці затримали злочинну групу на чолі з «кримінальним авторитетом» на прізвисько Комар.

Про це повідомили СБУ, Нацполіція та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, зловмисники понад 10 років тероризували місцевих жителів та «вибивали» з них гроші за неіснуючі борги. Учасники угруповання діяли з особливою жорстокістю і поступово поширювали свій злочинний вплив на території регіону.

Фігуранти створювали штучні конфліктні ситуації, а потім вимагали великі суми грошей за «мирне» вирішення спорів. У разі відмови платити «данину» погрожували потерпілим та їхнім близьким насильством і фізичною розправою, а також знищенням приватного майна.

Наприклад, правоохоронці задокументували, як вони погрожували чоловіку та його родичам після того, як він «без їхнього відома» за понад 2,6 млн грн продав земельну ділянку. Кримінальники аргументували це тим, що будь-які правочини на території Вінницької області можливі лише за їхньої згоди, а за це треба платити.

Коли потерпілий відмовився віддавати гроші, представники «силового блоку» почали його переслідувати та погрожувати. Чоловік виїхав за межі області, однак вимагачі не зупинилися і продовжили шантажувати його. Щоб захистити рідних та розв'язати питання, він повернувся на Вінниччину, де вимагачі жорстоко побили його. Не витримавши тиску, вінничанин погодився віддати вимагачам 20 тисяч доларів.

Кого затримали?

Правоохоронці задокументували, як лідер банди Комар та його поплічники вимагали з місцевого підприємця гроші. Під час передачі першої частини «данини» у розмірі 10 тисяч доларів «на гарячому» затримали кількох членів групи.

Йдеться про Комара — лідера банди та «смотрящого» за областю, а також підсанкційного «кримінального авторитета», та ще одного учасника.

За даними поліції, «смотрящий» за Вінниччиною уже неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, у тому числі за вбивство. Серед учасників групи й інші раніше судимі, вони виконували роль «силового блоку».

Під час обшуків за місцями проживання у затриманих вилучили вогнепальну, травматичну та холодну зброю; «боргові» розписки від потерпілих та чорнові записи з «обліком» сплачених грошей; великі суми готівки; мобільні телефони тощо.

Наразі лідеру банди та її активним учасникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України — вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану. Суд призначив їм тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування ще триває для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.



Переглядів: 1701
Поширень: 0

Останні новини