На Вінниччині відбувся щорічний обласний молодіжний табір-форум

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій 6 липня провів зустріч з учасниками обласного молодіжного табору-форуму «Вінниччина молодіжна – ініціюй та дій», робота якого розпочалась 4 липня на базі дитячого санаторію «Подільський Артек».

Традиційно ініціатором та організатором щорічного заходу є Департамент соціальної та молодіжної політики ОДА. Варто зазначити, що поточна програма молодіжного форуму включає низку заходів, спрямованих на особистісний розвиток учасників, вивчення потреб молоді, а також ознайомлення юнаків та дівчат із можливостями для самореалізації та активної участі в житті територіальних громад.

Під час зустрічі з учасниками табору-форуму, Валерій Коровій розповів про специфіку життєдіяльності області, торкнувшись базових питань щодо функціонування влади в умовах сьогодення з урахуванням ретроспективного аналізу соціально-економічного розвитку держави. Присутні також дізналися про основні аспекти та результати втілення бюджетної, адміністративної децентралізації в області. Також очільник області розповів про специфіку та результати функціонування тендерних закупівель «ProZorro», що має вплив на кадрове забезпечення на ріні органів місцевого самоврядування. Зокрема, значна увага була приділена необхідності залучення перспективної молоді, яка володіє навичками використання сучасних інформаційних технологій. Крім цього, Валерій Коровій поінформував про ключові досягнення області на рівні міжнародного співробітництва та на яскравих прикладах продемонстрував тенденції розвитку регіону з урахуванням поточних реформ.

Також присутні мали можливість обговорити питання різного змісту у формі діалогу з очільником області. Крім цього, під час заходу було вручено гру «Світ громад», спрямовану на розвиток мислення та формування навичок молоді щодо участі в розвитку територіальних громад.

За словами Валерія Коровія, проведення молодіжного табору-форуму має велике значення для подолання суспільних стереотипів, розширення можливостей для самореалізації молоді: «Варто зазначити, що молодіжний форум в області проводиться вже не вперше, але цьогоріч захід відрізняється високим рівнем відкритості з боку молоді. Мені дуже імпонує, що учасники форуму брали активну участь у дискусії та поставили низку запитань, які також стосувалися ключових завдань та викликів для держави. Це свідчить про те, що на сьогодні відбувається поступовий відхід українського суспільства від стандартних шаблонів та стереотипів мислення. Наразі залучення молоді до діалогу та формування креативних ідей має велике значення, адже, попри прогресивність сучасних поглядів, молоді люди часто залишаються пасивними, коли йдеться про майбутнє устрою держави. Я б дуже хотів, щоб елемент креативності, притаманний юним громадянам з об’єктивних причин, надав великий поштовх для їх самореалізації».

За словами директора Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталі Заболотної, ключовим завданням табору-форуму є створення відповідних можливостей та умов для молоді, які сприятимуть не лише особистісному розвитку, а й формуванню необхідного досвіду для подальшої самореалізації. На сьогодні з учасниками молодіжного форуму області працюють фахівці, які можуть поділитися власним досвідом та знаннями у різних сферах. Зокрема, у заході взяли участь тренери з м.Києва, які готують спікерів на український TEDx. Також юнаки та дівчата мали можливість відпрацювати навички з риторики, розвинути критичне мислення, отримати досвід самобрендингу тощо.

Варто підкреслити, що участь у форумі не обмежена навчальною програмою, адже забезпечення активного відпочинку молоді відбувається за співпраці з КЗ «Вінницький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Крім цього, учасники мають можливість долучитися до низки інших розважальних заходів, передбачених програмою.

За словами Наталі Заболотної, четвертий обласний молодіжний табір-форум відрізняється від попередніх тим, що учасники з усіх куточків області можуть поспілкуватися з молодими, активними та відомими особистостями, а також із чиновниками високого рангу. Зокрема, днями відбулась зустріч учасників форуму із заступником Міністра молоді та спорту України Олександром Яремою.

За словами Наталі Заболотної, ознайомлення молоді з роботою різних структур має важливе значення для подальшого розширення молодіжного простору на місцях, використання механізмів для самореалізації юних громадян в територіальних громадах. «Цьогоріч учасники форуму працюють над розвитком уявного містечка Янгтаун, у якому є певні виклики та проблеми. Юнаки та дівчата мають можливість визначити основні завдання та попрацювати над розв’язанням проблем уявного міста за різними сферами, такими як: економіка, екологія, освіта, охорона здоров’я та культура. Така гра сприятиме тому, що у разі виникнення певних проблем на рівні громад, молоді люди матимуть відповідні знання для їх вирішення». Так, цьогорічний молодіжний форум спрямований на вивчення та підвищення рівня активності молоді на рівні громад.

Загалом, у четвертому обласному молодіжному таборі-форумі взяли участь 138 учасників з різних куточків Вінниччини.




Переглядів: 3212
Поширень: 0

Останні новини