Хто відповість за загибель 9 тон рідкісної риби?

Днями у Вінницькій області на аквафермі, розташованій на Ладижинському водосховищі, за ніч загинуло близько 9 тонн червонокнижної риби. Це 3 000 екземплярів, серед яких маточні поголів’я осетра та білуги.

Власник акваферми Ukrainian Caviar Berry Олександр Корх у телефонній розмові виданню MyVin прокоментував ймовірні причини мору: 

« Шостий рік поспіль у той час період ми спостерігаємо мор риби. Попередні роки втрати були меншими. Зараз маємо катастрофічну ситуацію, фактично втрату унікального стада племінного азовського осетра.

Це печально, бо ми забрали рибу з Маріуполя у 2014 році. Риба була племінна, якщо пояснити просто, то її «бабуся» була з Азовсьського моря, виловлена з дикої природи.

Відновлення – це складний, затратний та довготривалий процес. На комерційному ринку сьогодні подібне поголів’я коштуватиме орієнтовно півтора мільйона доларів.

Щодо причин мору, то їх так і не знайшли. Прокуратура щоразу закриває справи через неможливість встановити причини і відповідно відповідальних. А екологічна інспекція відповідає: «Вода – діло темне. А ще було сонячно…»

Хоча у ніч мору було всього лише +3 градуси тепла. Мої роздуми щодо причин все таки більше стосуються роботи підприємств та агропромислового комплексу. На них вказує системний характер мору риби практично в один той самий період року.

Загибель риби в Ладижині може бути повʼязана з діяльність компанії МХП, власником якої є олігарх Юрій Косюк. Таку думку висловив власник знищеної акваферми - Олександр Корх. Свою версію підприємець озвучив в коментарі виданню NaПарижі.

«Я можу сказати, що там шукають різні місця, де скидати відходи з виробництва курятини. Біогазовий комплекс будується», - сказав Корх, відповідаючи на питання журналіста про можливу причетність до трагедії птахофабрики Косюка.

Про будівництво біогазового комплексу раніше заявили в самому МХП:

«Проєкт будівництва біогазового комплексу реалізовується у дві черги із запланованою встановленою енергетичною потужністю 24 МВт, що зробить його найбільшим біогазовим комплексом з переробки органічних відходів птахівництва у світі», - йдеться на сайті компанії.

Тим часом фермер пояснює, негативні наслідки для цінної риби спричинені точно не природніми умовами, а саме шкідливими відходами:

«Відходи із змістом аміаку, потрапляючи у річку, вбивають фітопланктон. Так формується «нафтова пляма». У воді збільшується відсоток сполук азоту. Через це знижується вміст кисню. Нам ще щастило, що у процесі роботи ТЕС у водосховище потрапляла вода з підвищеним вмістом кисню, тому раніше «витримували» забруднення. Але не цього разу».

Нагадаємо, МХП, власником якого є олігарх Юрій Косюк – найбільший виробник та експортер курятини в Україні.

У 1-му півріччі 2023 року його дохід зріс до 1 555 мільйонів доларів США, збільшившись на 35% порівняно з попереднім роком.

У Ладижині на базі потужностей компанії МХП розташований найбільший в Європі комплекс по забою птиці.

Масовий мор риби в Південному Бузі відбувається регулярно про що вже неодноразово повідомляли екологи. Але таких суттєвих втрат як цього разу раніше не було.

«Місце гибелі обстежувалось працівниками ДЕІ у Вінницькій області, Держпродспоживслужби у Вінницькій області, працівниками поліції та прокуратури. В місцях виявлення загиблої риби спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відбирались проби води для визначення вмісту забруднюючих речовин. По даному факту внесено відомості до ЕРДР, проводиться досудове розслідування», – повідомляють у Вінницькому рибоохоронному патрулі.

Нагадаємо, 7 вересня, на Ладижинському водосховищі неподалік села Степашки, також виявили мор риби. За інформацією на ФБ-сторінці Вінницького рибоохоронного патруля, загинуло близько 45 тисяч екземплярів риби загальною вагою понад 2 тонни.

За попередніми даними взяли на пробу воду, але розслідування ще триває.

Теги: Вінниця

Переглядів: 755
Поширень: 1

Останні новини