Перенесення потужностей до Вінниці, набір кадрів та перекваліфікація: як працює підприємство Anabel Arto під час війни

Мер Вінниці, Сергій Моргунов, та голова обласної ради, Вячеслав Соколов, відвідали підприємство "Анабель Арто", яке спеціалізується на виробництві жіночої білизни та релокувалося з Харкова до Вінниці приблизно рік тому. Наразі на швейному заводі працює 30 осіб, і компанія планує не лише збільшити кількість працівників, а й розширити виробництво та вийти на зовнішній ринок.

Сергій Моргунов відзначив, що прихід цього підприємства до міста допоміг збагатити підприємницьку спільноту Вінниці. Підприємці активно працюють над створенням конкурентоспроможних продуктів та нових послуг, переосмислюючи свій підхід до роботи. Однак найбільшою проблемою для бізнесу є нестача кваліфікованих працівників. Тому місцева влада починає розробку профорієнтаційних програм для людей, які можуть приєднатися до робочої сили міста, - повідомляє міська рада.

Найголовніше, що на цьому підприємстві зросла кількість працівників. Керівництво фабрики переорієнтувало виробництво: окрім свого асортименту, з початку війни вони почали відшивати військову форму в іншому місті. Тобто це підприємство працює у вірному напрямку і несе соціальну відповідальність, розширюючи експортні можливості. Завдання міської влади зараз – сприяти представленню наших підприємств та їх продукції на міжнародному ринку. Відповідні доручення я вже дав, – розповів Сергій Моргунов. – Для подальшого розвитку підприємств потрібні кадри і ми плануємо впровадити програму підтримки професійної переорієнтації для людей. Розглядається така можливість на базі професійно-технічної освіти, а також плануємо співпрацювати в цьому напрямку з підприємствами, які готові навчати людей з нуля і опановувати нові професії”.

За словами Сергія Моргунова, перекваліфікація людей, які знаходяться в робочому віці, але залишилися без роботи, є важливим кроком для поліпшення ринку праці та підвищення виробничих можливостей місцевих підприємств у галузі промисловості.

На практиці, Вінниця почала приймати бізнес з інших регіонів України ще з початку великої війни. За останнім підрахунком, станом на початок жовтня, в міській громаді було зареєстровано 337 суб'єктів господарської діяльності, з яких понад 80% відновили свою діяльність і створили 1674 нових робочих місця. Таким чином, місто внесло свій внесок у збереження виробничого потенціалу країни та у збереження робочих місць.

Загалом, з початку повномасштабного вторгнення у Вінниці з’явилося понад 3 000 робочих місць, більше 1600 створили на базі релокованих підприємств. А в умовах війни – це важливий компонент, який показує, що працювати можливо і потрібно. Сильна економіка підтримує наші Збройні Сили у боротьбі з агресором. Без цього нам складно буде виграти цю війну. Звісно, нам допомагають міжнародні партнери, але тилові міста повинні максимально сприяти зміцненню цих можливостей”, – наголосив Сергій Моргунов.

Вячеслав Соколовий, голова обласної Ради, відзначив, що підтримка бізнесу та створення відповідних умов для його функціонування в умовах війни є одними з основних стратегічних напрямків, яким Вінниця, як обласний центр, приділяла увагу задовго до початку війни.

Відколи міська та обласна влада створила Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб, одним з пріоритетних напрямків стало сприяння релокованим підприємствам та налагодження роботи бізнесу загалом. В цьому плані дуже активно працює як міська, так і обласна влада. Найбільше підприємств перемістилося у Вінницю – тут висока підготовка та практичний досвід зі створення умов для роботи бізнесу. І всім релокованим підприємствам створили можливості, щоб вони могли відновити роботу з нуля. Міська рада в межах своїх повноважень буде працювати над розробкою програми, яка сприятиме підготовці фахівців робітничих професій, зокрема й в частині дуальної освіти”, – розповідає Вячеслав Соколовий.

Нагадаємо, підприємство “Анабель Арто” переїхало до Вінниці у жовтні 2022 року. За словами співвласниці компанії Анастасії Дуліної, це вже друга вимушена релокація за час існування “Анабель Арто”. Наразі керівництво фіксує, що попит на товари торгової марки залишився. А оскільки частина клієнток виїхала за кордон, компанія планує розширювати свій експорт.

Війна триває і всі наші турботи – ніщо в порівнянні з тим, що відбувається на фронті. Наше виробництво вийшло на планові потужності у новому місті. У Вінниці нам працювати комфортно. За один день ми знайшли необхідні приміщення завдяки підтримці міської влади. А наші працівниці – вінничанки, дуже швидко орієнтуються у роботі і вже звикли до пошиву білизни. Наразі ми плануємо розширення штату і запрошуємо на роботу людей в свій колектив. За цей час ми також заручилися підтримкою професійно-технічного училища №15, тамтешні студентки в нас проходили практику і одна з них продовжила працювати у нашому швейному цеху. Ми також хочемо, щоб курси перепідготовки для людей з’являлися, оскільки нестача трудових кадрів зараз є всюди”, – сказав Андрій Дулін, співвласник підприємства.



Переглядів: 558
Поширень: 0

Останні новини