Унікальні страви Вінниччини та Хмельниччини в одному місці: презентація гастрономічного каталогу "Camino Podolico"

У Вінниці відбулася презентація першого гастрокаталогу, який представляє гастрономічну спадщину та культурний маршрут під назвою "Camino Podolico" або "Подільський шлях святого Якова". Цей каталог містить 22 рецепти особливих страв, зібраних у 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини.

Розробка гастрокаталогу стала можливою завдяки грантовому проєкту під назвою "Шлях має тривати", який виконується департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за підтримки Ради Європи та Європейського Союзу. Головною метою цього проєкту є вивчення культурної та гастрономічної спадщини 11 громад, які розташовані на маршруті "Camino Podolico".

У серпні та вересні місяці команда, яка працює над проектом "Подільський шлях святого Якова", разом із експертами відвідала кожну з 11 громад, збираючи інформацію від місцевих жителів, які зберігають рецепти традиційних страв. Вони також знімали відеоматеріали, що розповідають про історію та нематеріальну спадщину цих місць, передану через покоління. Під час презентації гастрокаталогу, яка відбулася 16 жовтня в ресторані "Тифліс", були показані деякі з цих відео, зокрема відеорепортажі про громади Вінниці та Бару. Всі ці відеоматеріали незабаром будуть доступні для перегляду на офіційному каналі Camino Podolico на YouTube.

У самому каталозі гастрономічної спадщини міститься 22 рецепти страв, представлені як українською, так і англійською мовами. Серед цих рецептів варто виділити такі страви, як білий борщ з Маліївець, ворошилівські рубчики із шлунку молодого теляти в Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці з часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви, які відображають багатий кулінарний спадок Поділля.

«Проєкт “Шлях має тривати” задумувався ще в минулому році, коли довелося поставити на паузу наш культурний маршрут Camino Podolico. У зв'язку з безпековими питаннями і тим, що багато громад в той час активно приймали внутрішньо переміщених осіб, ми не могли рекомендувати пілігримам вирушати. Наш задум тоді разом з гастродослідницею Оленою Павловою полягав у підсиленні ідентифікації нашого маршруту як гастрономічного. Тому що від Вінниці до Кам'янця-Подільського дуже яскраво проступають характерні риси подільської кухні, яка пов'язана з багатьма історичними періодами. Ми хотіли дослідити коріння цих локальних особливостей і що найважливіше – випустити повноцінне видання з рецептами від їхніх носіїв. На це все нам вдалося залучити грант Ради Європи і Європейської комісії у рамках програми "Дні європейської спадщини". Якщо говорити про те, який цей маршрут на смак, то там багато риби (якраз більшість маршруту проходить вздовж річок Південний Буг, Рів, Ушка і Смотрич), дуже цікаві варіанти рагу і використання так званих потрохів (або бебехів чи рубців), і звісно багато ягідних і фруктових страв (з яблуками, малиною, вишнею). Це те, що було історично поширеним в нашому регіоні, і з чого подоляни готували щось смачне», – розповів директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.

Члени команди та спеціалісти, які були задіяні в експедиції, також поділилися своїми враженнями. Наприклад, Юрій Войціцький, експерт з розвитку територій, розповів, що участь в цьому проєкті змінила його спосіб сприймання Поділля. Тетяна Кароєва, докторка історичних наук і одна з авторок текстів для гастрокаталогу, виголосила короткий історичний екскурс, розповідаючи про перші збірки рецептів староукраїнської, старофранцузької та старопольської кухні, які існували в цьому регіоні. Вона підкреслила важливість звернення до старовинних рецептів, але з їхнім переосмисленням в контексті сучасності. Також вона наголосила, що на Поділлі паломництво є традиційним явищем, тож маршрут Camino Podolico є логічним розвитком цієї традиції.

Завершилася подія дегустацією традиційних страв Поділля, включаючи квашені огірки з медом, картопляні оладки, затірку та кисіль. Олена Павлова, відома дослідниця гастрономічної спадщини, провела майстер-клас з приготування білого борщу, в якому використовуються різноманітні інгредієнти, такі як рябий і цукровий буряки, копчені сливи та груша.

«Я рада, що є така цікавість до проєкту, до Шляху, – сказала Олена Павлова, яка цьогоріч пішки подолала 250 кілометрів маршруту Camino Podolico. – Це було дуже гарне занурення в подільську кухню, починаючи з сиров’ялених сливок, вишень і грушок, які дозрівали, бо вже був початок серпня, закінчуючи сирою молодою кукурудзою в полі. Таким чином у нас вийшла чудова книжка рецептів. Думаю, що не остання».

Каталог гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico вийшов накладом у 200 примірників. Усі охочі можуть завантажити це видання в електронному форматі за посиланням.

«Цей проєкт дозволив нам оновити зв'язки між громадами і трохи їх надихнути на подальшу роботу над розвитком маршруту, бо в умовах війни все-таки не вистачало такої підтримки, в тому числі фінансової. Ще дуже важлива задача була – показати цю спадщину не тільки для місцевих, але і для зовнішніх аудиторій. В тому числі для ресторанів, які можуть взяти за основу ці страви, або їхні рецепти, і вбудувати у свої меню, та для туристичних компаній, які можуть формувати довкола маршруту гастрономічні тури», – підсумував Олександр Вешелені.



Переглядів: 561
Поширень: 0

Останні новини