Споживання червоного м’яса збільшує ризик розвитку діабету 2 типу

Люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати більший ризик розвитку діабету 2 типу в подальшому житті. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги та м’ясо на обід, мають ще більший ризик для цього.

Такі результати дослідження, опублікованого в науковому журналі The American Journal of Clinical Nutrition, пише The New York Times.

Зазначається, що зменшення споживання червоного м’яса та інші зміни способу життя можуть допомогти багатьом людям зменшити ризик діабету 2 типу.

Як розповів автор дослідження та науковець Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Сяо Гу, були проаналізовані дані про майже 217 тис. медичних працівників, які брали участь у трьох великих дослідженнях, що охопили кілька десятиліть. Кожні два-чотири роки учасники відповідали на докладні запитання про свій раціон та історії хвороби.

Після коригування інших факторів, таких як фізична активність і споживання алкоголю, дослідники виявили: що більше порцій червоного м’яса люди їдять, то більша ймовірність розвитку діабету.

"Ті, хто їв найбільшу кількість — приблизно дві повні порції, або приблизно шість унцій, яловичини, свинини або баранини щодня — мали на 62% вищий ризик діабету 2 типу порівняно з людьми, які їли найменше, тобто приблизно дві порції на тиждень", — йдеться у повідомленні.

Дослідження не показує, що вживання червоного м’яса безпосередньо викликає діабет 2 типу; це лише показує зв’язок між кількістю червоного м’яса, яке ви споживаєте, та ризиком захворювання. Понад 80 відсотків учасників були жінками.

Водночас результати дослідження перегукуються з іншими дослідженнями щодо зміни в дієті, за яким заміна лише однієї порції м’яса на день рослинними джерелами білка — горіхами та бобовими — або молочним продуктом, таким як йогурт, також знижує ризик діабету.

Чому червоне м’ясо може бути шкідливим для здоров’я?

Ендокринолог Ручі Матур, який не брав участі в дослідженні, розповів, що червоне м’ясо — це цінне джерело білка, вітамінів, таких як B12, і мінералів, таких як селен. Але червоне м’ясо також має високий вміст насичених жирів і залежно від способу обробки, може містити багато натрію та консервантів, що не корисно для нашого здоров’я.

Попередні дослідження пов’язували насичені жири з резистентністю до інсуліну у дорослих із надмірною вагою та ожирінням. Дослідження на тваринах показали, що високий вміст натрію та хімічних консервантів, таких як нітрати та нітрити, які містяться у в’яленому м’ясі, посилюють запалення та пошкоджують клітини підшлункової залози, яка виробляє інсулін. У людей розвивається діабет 2 типу, коли їхній організм не в змозі виробляти достатню кількість інсуліну.

Червоне м’ясо також має високий рівень типу заліза під назвою гем, яке, на думку дослідників, може впливати на вироблення інсуліну.

"Але дебати далекі від завершення. Більшість досліджень, які показують зв’язок між червоним м’ясом і діабетом у людей, були спостережними та покладалися на те, що люди точно звітували про те, що вони їли протягом року. Люди, які їдять більше червоного м’яса та частіше хворіють на діабет, також, як правило, мають вищий індекс маси тіла та менш фізично активні, а також частіше курять, хоча дослідники намагаються контролювати ці фактори за допомогою математичних моделей", — сказав доктор Матур.

Переглядів: 351
Поширень: 0

Останні новини