Український кліматичний офіс офіційно розпочав роботу: подробиці

В Україні відкрили Кліматичний офіс, який сприятиме змінам в кліматичному ландшафті нашої держави. Це стало можливим завдяки підтримці Європейського Союзу та Міжнародної кліматичної ініціативи.

Про це повідомили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, це остання ланка, яка завершить розбудову кліматичного врядування України.

Чим займатиметься Кліматичний офіс?

підтримуватиме Уряд України у реалізації кліматичної політики; допомагатиме регіонам та бізнесу у реалізації проєктів з декарбонізації та адаптації; він стане інструментом залучення зелених фінансів (кліматичних) на післявоєнне відновлення України; саме він буде одним із ключових стейкхолдерів, який сприятиме налагодженню співпраці України за статтею 6 Паризької угоди та долученню до міжнародного вуглецевого ринку; він сприятиме розбудові системи торгівлі викидами в Україні.
"Сьогодні проводиться титанічна робота, щоб наша країна стала членом Європейського Союзу та знаходилася в межах кордонів СВАМ. Вже наступного року плануємо запустити пілотну національну систему торгівлі. Ми дамо можливість виробникам спробувати здійснити операції на ринку СТВ та зрозуміти як цей ринок працює", — наголосив Руслан Стрілець.

За словами міністра, у 2025 мають бути введені карбонові сертифікати. Це дозволить Україні та її виробникам реалізувати надлишкові обсяги СО2, що не були емітовані.

"У 2026 система торгівлі викидами запрацює в Україні повноцінно. Наразі нам потрібно провести верифікацію всіх наявних даних і показати світу наш потенціал щодо вільних квот. Ми готові ділитися вільними викидами і робити наш внесок у світовий кліматичний трек. Нашій країні важлива підтримка партнерів і ми дійсно її відчуваємо від самого початку нашої боротьби за справедливість та мир", — наголосив Руслан Стрілець.

Голова Державного агентства інфраструктурних проєктів України Костянтин Гура повідомив у Facebook, що Український кліматичний офіс (УКО) має низку практичних задач.

Зокрема — це офіс, який надаватиме підтримку Уряду щодо реалізації національної кліматичної політики. Крім цього, УКО має амбітну задачу стати репозиторієм зелених ініціатив, проєктів та аналітики.

"Окремий фокус — підтримка місцевої влади та бізнесу у реалізації проєктів з декарбонізації, зокрема шляхом залучення зелених фінансів", — підкреслив Гура.

Він наголосив, що надважливим треком роботи для України є зелене або кліматичне фінансування, зокрема, запровадження системи торгівлі квотами на викиди (СТВ). У 2025 році в Україні будуть введені карбонові сертифікати, а у 2026 році система торгівлі викидами запрацює в Україні повноцінно.


Теги: Україна

Переглядів: 355
Поширень: 0

Останні новини