Які проблеми чекають на енергосистему України цієї зими?

Одна з головних проблем, яка очікує українців цієї зими, — це нестача генераційних потужностей через те, що захоплені і розбиті енергостанції, і Україна не матиме достатньо потужностей виробляти електрику.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

За його словами, можна прогнозувати складну зиму, в якій імпорт електроенергії з Європи точно знадобиться.

“Моя порада всім бізнесменам, які мають можливість імпортувати для себе електрику і завчасно подумати про такі контракти, будь ласка, займайтеся цим прямо зараз”, — сказав Харченко.

Коментуючи спрощення процедур щодо імпорту, яке зараз відбувається, експерт пояснив, що Україна наближається до європейських практик.

“І “Укренерго” робить тут велетенську, без перебільшення, роботу для того, щоб спростити механізми доступу. Якщо до цього часу, щонайменше, треба було провести два аукціони з боку України і з боку європейського партнера, який постачає нам електрику, то після того, як зараз запрацює новий механізм, аукціон буде тільки один. Це значно спрощує механізм і значно пришвидшує саму процедуру”, — сказав Харченко.

За його словами, імпорт буде доречний, і Україні необхідно імпортувати електрику з європейських країн. Чим простіше порядок того, як здійснюється цей імпорт, тим більше компаній, більше бізнесів отримають до нього доступ.

Він додав, що є ще кілька кроків, які має зробити зараз НКРЕКП. За словами Харченка, через те, що зараз вони тримають обмежені ціни на українському ринку, це є великою проблемою для того, щоб нормально імпортувати електрику з Європи.

“І тут “куля” саме на боці Комісії, вони мають зробити це — і зробити найближчим часом. Але оцей організаційний крок, про який оголосило “Укренерго”, він дуже важливий, щоби простіше було імпортувати, легше було додати електрики в українську енергосистему. А взимку це означатиме, що менше буде проблем, менше буде необхідності якихось виключень і обмежень споживачів”, — сказав експерт.

Він додав, що наразі це ніяк не поєднано з тарифами для населення.

“Тарифи для населення зафіксовані. І це не впливає на тарифи для населення”, — сказав директор Центру дослідження енергетики.

Підготовка енергосистеми до ударів РФ

За словами Харченка, порівняно з минулим роком докорінно змінилися підходи в підготовці до російських ударів по енергетичних об’єктах.

“Ми набагато краще розуміли, чого очікувати, і що буде відбуватися. І якість підготовки до сезону атак — в нас тепер опалювальний сезон атак з Росії — те, що будуть робити ці московські терористи, ми розуміємо. Ми приготували свої відповіді”, — сказав експерт.

Водночас, за його словами, треба розуміти, що минулої зими і минулого сезону досить багато обладнання знищено так, що його відновити за один сезон було неможливо. І це, певною мірою, знизило міцність енергосистеми.

“Тому тут два треки. Один — ми набагато краще підготувалися, краще розуміємо, що робити, приготували сценарії і багато чого відновили. Але, з іншого боку, відновити все, що необхідно відновити, було технічно, навіть в теорії, неможливо. Тому зима буде складною”, — пояснив Харченко.

При цьому він погодився з міністром енергетики, що якихось апокаліпсисів, критично негативних сценаріїв точно не станеться.



Переглядів: 423
Поширень: 0

Останні новини