У Мінекономіки заявили про зростання ВВП України на 9,1%

Зростання валового внутрішнього продукту України (ВВП) у вересні 2023 року порівняно з вереснем минулого року становило близько 9,1%. У підсумку за січень-вересень 2023 року зростання оцінюється на рівні 5,3% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Про це повідомили у міністерстві економіки.

За словами першої віцепрем’єр-міністерки — міністерки економіки Юлії Свириденко, у вересні більшість ключових видів економічної діяльності демонстрували позитивні результати.

Це пояснюється високою здатністю бізнесу пристосовуватись до нових викликів, а також допомогою з боку держави та міжнародних партнерів.

"Завдяки урядовим програмам стимулювання розвитку бізнесу, відбувається відновлення економічної активності підприємств в багатьох секторах переробної промисловості. Загалом виробнича сфера, яка зазнала значних збитків та руйнувань під час війни, поступово відновлюється. Значний позитивний внесок у ВВП у вересні мала і сфера послуг", — сказала Свириденко.

За її словами, у вересні наростили виробництво підприємства харчової промисловості. Це відбулось в умовах збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва та налагодження нових шляхів постачання продукції. 

Позитивна динаміка спостерігалась також в сферах машинобудування та виробництва будівельних матеріалів – тут зростання відбувалось завдяки реалізації проєктів відновлення, і зокрема реалізації урядової програми єОселя. Своєю чергою, приріст у добувній промисловості пояснюється накопиченням запасів вугілля і газу на зиму.

Водночас ремонтна кампанія об’єктів генерації та мереж, перманентні пошкодження мереж через бойові дії в окремих регіонах та надзвичайно теплі погодні умови стримували виробництво і споживання електроенергії (порівняно з вереснем 2022 р.)

Найбільшими стримувальними факторами для росту економіки у вересні залишалися: безпекова ситуація, руйнування виробничих потужностей окремих підприємств (переважно на сході країни) та логістичні обмеження для експортерів.

Реальний ВВП у І кварталі 2023 року в порівнянні з IV кварталом 2022-го зріс на 2,4%. За даними Держстату за підсумком I кварталу 2023 року у річному вимірі зменшення ВВП становило 10,5%. Це значно краще ніж попередні оцінки Мінекономіки ("мінус" 14,1%).



Переглядів: 647
Поширень: 0

Останні новини