Нацбанк знизив облікову ставку до 16%

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку на 4% і встановив її на рівні 16% та водночас залишив незмінними процентні ставки за своїми операціями з банками.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Правління НБУ ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. У такий спосіб Нацбанк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", — йдеться у повідомленні.

При цьому ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%), а за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 в. п." (22%).

"Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними", — зазначає регулятор.

Також НБУ поліпшив прогноз інфляції на кінець 2023 року з 10,6% до 5,8%. Основний чинник цього перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Водночас регулятор підвищив прогноз інфляції на 2024 рік – з 8,5% до 9,8%.

"Пришвидшення зростання цін у наступному році зумовлюватиметься низькою цьогорічною базою порівняння для вартості продовольчих товарів, тривалішим збереженням тиску на витрати бізнесу через перегляд припущення щодо безпекових ризиків, збільшенням зарплат та прискоренням зростання адміністративно-регульованих цін", — йдеться у повідомленні.

В НБУ зауважили, що надалі інфляція сповільниться до 6% у 2025 році.

"Цьому передусім сприятиме очікуване зниження безпекових ризиків, що припускається прогнозом НБУ. Відновлення оптимальної логістики та виробництва в післявоєнний період дасть змогу нарощувати пропозицію товарів та обмежуватиме ціновий тиск. Вагомий вплив на цінову динаміку матиме й очікуване зниження світових цін на енергоносії", — пояснили в НБУ.

Облікова ставка – один із методів стримування інфляції. Це відсоток, під який НБУ надає кошти банкам та, відповідно, нижче якого комерційним банкам невигідно давати кредити клієнтам. Чим вища облікова ставка, тим вища вартість кредитів та депозитів, що стимулює заощаджувати більше грошей. А зниження облікової навпаки – стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.



Переглядів: 405
Поширень: 0

Останні новини