Українці найчастіше отримують інформацію з Telegram і ТБ

Київський міжнародний інститут соціології провів опитування й констатує, що українці, шукаючи інформацію, переходять від телебачення до інтернет-джерел. 44% опитаних отримують інформацію з Telegram-каналів, 43% – з ТБ.

Про це йдеться у підсумках опитування, які Інститут оприлюднив 26 жовтня.

Проведення соціологічного дослідження Інституту замовила Консультативна місія Європейського Союзу в Україні.

"Можна констатувати перехід від ситуації домінування телебачення і декількох каналів до переважання інтернет-джерел і значної фрагментації медіаландшафту", — пише КМІС.
44% зараз отримують інформацію з Telegram-каналів, 43% – з телебачення (старші респонденти), 36% – з YouTube-каналів, 34% – з новинних інтернет-видань, 22% — з Facebook, 7% — з радіо, 3% — друковані газети та журнали, 1% — X (колишній Twitter).

КМІС додає, що інші його опитування свідчили: серед Telegram-каналів немає однозначних лідерів, респонденти називають сотні чи тисячі різних ресурсів. Водночас серед респондентів є запит на швидкий та лаконічний формат з короткими текстами чи відео.

Інтернет-джерела використовують усі, воно домінує у категоріях 18-59 років. Серед старших за 60 досі основним є телебачення (72%). З віком більшає тих, хто покладається на телебачення, навіть серед 18-59 річних. На сході України менше тих, хто дивитьс яна ТБ, проте і найбільше – тих, хто читає Telegram.

49% респондентів загалом довіряють українським ЗМІ, 43% – не довіряють. На сході України лише 19% довіряють українським медіа (в інших регіонах – 43-59%).

Методологія опитування

КМІС проводив опитування методом особистих (face-to-face) інтерв’ю з повнолітніми українцями. Воно тривало з 4 по 20 вересня. Поговорили з 2005 респондентами, що мешкають у всіх регіонах України, які контролюються урядом (крім територій, де небезпечно проводити опитування — Херсонської і Донецької областей). Статистична похибка такої вибірки не перевищує 3,3%.


Теги: Україна

Переглядів: 493
Поширень: 0

Останні новини